Draadloos internet via de gasleidingen

Het Amerikaanse bedrijf Nethercomm uit San Diego wil gasleidingen gebruiken als internetverbindingen. Dat zou hoge datasnelheden moeten opleveren voor een lage prijs.

Dit plan wekt hier en daar verbazing maar technisch is het geen onzin. Het is de bedoeling van Nethercomm apparatuur voor draadloos internet te gebruiken, waarbij het gebruikte radiosignaal zich door het interieur van het gasnet voorplant. Dit zou verschillende voordelen hebben.

Metalen buizen kunnen werken als `golfgeleider' voor radiogolven. Doordat de golven zich in maar één richting kunnen voorplanten, verzwakken ze nauwelijks en kunnen ze een grote afstand overbruggen. Ook bochten en splitsingen hebben slechts een geringe verzwakking tot gevolg. Het is te vergelijken met geluidsgolven in een tuinslang.

Nethercomm schermt met onderzoek waarbij draadloos internet volgens de wifi-standaard (802.11b) in een pijp van 60 cm doorsnede een afstand van 1500 meter bleek te kunnen overbruggen. In de open lucht komt Wifi niet verder dan zo'n dertig meter. Met de modernere standaard uwb (ultrawideband) denkt Nethercomm in gasleidingen tien km ver te kunnen komen.

Verder is het ondergrondse leidingennetwerk geïsoleerd van de ether boven de grond. Dat betekent dat storingen afwezig zijn en ook dat de buitenwereld geen last heeft van het radiogeweld in de pijpen, wat bovengronds met name bij uwb wel een bezwaar is. Met ultrawideband denkt Nethercomm een bandbreedte van 100 megabit per seconde (Mbps) bij klanten te kunnen brengen - het honderdvoudige van een modale adsl-verbinding.

In de VS, de thuismarkt van Nethercomm, heeft 70 procent van de huishoudens en 35 procent van de bedrijven aardgas. In Nederland is dat percentage bij huishoudens hoger dan 95. Daar staat tegenover dat nieuwbouwwijken kunststof gasleidingen hebben, die radiogolven niet binnenboord houden.

Als het idee zo briljant is, waarom is niemand er dan eerder opgekomen? In de eerste plaats lag tien jaar geleden het gebruik van draadloze technieken minder voor de hand. Internetverbindingen via telefoondraden waren bovendien zonder investeringen te realiseren. Aan de veel hogere bandbreedte die Nethercomm nu denkt te kunnen leveren was tien jaar geleden geen enkele behoefte bij de eindgebruiker.