Crisis dreigt in EU over begroting

Groot-Brittannië kiest voor een keiharde opstelling in de onderhandelingen over de Europese begroting. De Britten eisen aanzienlijke tegemoetkomingen, anders komt er geen akkoord.

Die waarschuwing gaf de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, gisteren in het Europees Parlement in Straatsburg. Kort daarvoor had voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie tijdens een lunch met journalisten laten weten dat de Unie in een ,,werkelijke crisis'' komt te verkeren als de Europese regeringsleiders er volgende maand wederom niet in slagen het eens te worden over de meerjarenbegroting. In juni leidde het mislukken van de begrotingsbesprekingen tot een fikse ruzie.

Straw zei dat zijn land, dat tot het eind van het jaar als roulerend voorzitter van de Unie optreedt, alles in het werk zal stellen om een akkoord te bereiken, maar gaf aan dat het ,,uiterst moeilijk'' zal worden. Zonder aanzienlijke wijzigingen van de voorstellen van juni, waar de Britten tegen stemden, zal een akkoord niet mogelijk zijn, zei Straw die hieraan toevoegde dat ,,aanzienlijke wijzigingen ook echt aanzienlijke wijzigingen zullen moeten zijn.'' Straw eist bij de vraag over de contributie aan de EU-begroting een evenwichtige behandeling voor zijn land, dat volgens hem meer aan de Unie afdraagt dan andere lidstaten van vergelijkbare grootte.

Voor de Britten geldt sinds 1984 een speciale kortingsregeling op de EU-afdrachten. De overige lidstaten willen een eind maken aan deze uitzonderingspositie. De Britten brengen hier tegen in dat zij aanmerkelijk minder profiteren van landbouwsubsidies. Het beëindigen van de zogeheten rebate was voor de Britse premier Blair in juni reden om tegen het begrotingsvoorstel te stemmen. Overigens waren ook Nederland, Spanje, Zweden en Finland toen tegen. Nederland wil als verhoudingsgewijs grootste betaler zeker een miljard euro minder afdragen aan Europa.

Voorzitter Barroso zei gisteren in een gesprek met journalisten dat premier Blair ,,leiderschap'' kan tonen door een akkoord te bereiken, waarbij hij erop wees dat de Britten zelf de sleutel in handen hebben voor het vinden van een oplossing.