CDA akkoord met kruisraket voor marine

Minister Kamp (Defensie, VVD) heeft vandaag in de Tweede Kamer het groene licht gekregen voor de invoering van Tomahawk-kruisraketten bij de marine, vanaf 2008. Bij de behandeling van de Defensiebegroting 2006 bleek vandaag en gisteren dat voor de plannen van Kamp een meerderheid bestaat.

Eerdere bezwaren van coalitiepartij CDA bleken verdwenen. De vrees van CDA-woordvoerder Kortenhorst dat de invoering van de kruisraket ten koste zou gaan van de transportcapaciteiten van Defensie, werden door Kamp weggenomen. De minister beloofde in de volgende Voorjaarsnota van het kabinet voor aanvullende financiering te zorgen voor de vervanging van twee onlangs in Afghanistan neergestorte Chinook-helikopters. Kamp houdt daarnaast vast aan het voornemen het aantal van deze transporthelikopters structureel van 13 tot 17 uit te breiden.

De ongeveer dertig Tomahawk-kruisraketten, die elk een miljoen euro kosten, zullen tussen 2008 en 2013 worden ingevoerd, aldus Kamp. De financiering van hun aanschaf staat niet in de begroting 2006, maar omdat de Kamer vandaag wel in meerderheid instemde met de zogeheten `Marinestudie', waarin ze voorkomen, is het principebesluit over deze wapens een feit. Verzet ertegen werd in de Kamer alleen nog door de linkse oppositiepartijen (PvdA, GroenLinks, SP) verwoord.

PvdA-woordvoerder Blom verklaarde herhaaldelijk dat Nederland de nieuwe wapens `niet nodig heeft', maar Kamp meent dat zij een waardevol middel vormen om de marine – zoals de bedoeling is – meer te richten op operaties op het land. Inzet is alleen aan de orde `op verzoek van de internationale gemeenschap', aldus Kamp, die daarmee ook opmerkingen van GroenLinks-woordvoerder Karimi dat het hier `offensieve wapens' betreft, bestreed.

De aanschaf van de Tomahawks past ook in een streven van de NAVO en de EU, om de Europese NAVO-partners over in totaal 200 kruisraketten te laten beschikken, aldus Kamp. Groot-Brittannië, tot nu toe het enige land dat over deze wapens beschikt, neemt er daarvan 85 voor zijn rekening. Naast Nederland beraden ook andere Europese NAVO-landen zich over aanschaf, aldus de minister van Defensie. Het kabinet schuift de beslissing over de omstreden JSF-straaljagers door naar een volgend kabinet, bleek vanochtend in de Kamer. Volgens staatssecretaris Van der Knaap wordt alleen volgend jaar een bestelling voor drie oefentoestellen geplaatst. Of het tot de eerder beoogde bestelling van 85 JSF's komt, hangt af van prijs en behoeften, aldus Van der Knaap.