BELGIË

Fabergé

De tsaren Alexander III en Nicolaas II keken niet op een met goud en edelstenen ingelegd Fabergé-eitje meer of minder. De tentoonstelling over de juwelier van de Romanovs in het ING-Cultuurcentrum in Brussel doet dat ook niet, met maar liefst 14 van de letterlijk schitterende paaseieren die het atelier van Carl Fabergé (1846-1920) voor de tsarenfamilie vervaardigde. De van edele metalen bolstaande pronkstukken zijn slechts een onderdeel van de gevarieerde expositie, die laat zien tot welk verfijnd en technisch perfect vakmanschap Fabergé in staat was. Doosjes en kistjes in alle soorten en maten, flesjes en lijstjes, `gewone' juwelen en bloemen, bonsai en prachtige kleine dierenfiguren, alles tot in de perfectie geëmailleerd en bewerkt.

Fabergé, Juwelier van de Romanovs, ING-Cultuurcentrum, Koningsplein 6, Brussel, t/m 5 feb., dagelijks 10-18u, wo tot 21u. Inl 0032 25472292.

Meisjesspeelgoed?

De expositie Speelgoed in meisjeshanden in het Speelgoedmuseum in Mechelen toont welk effect maatschappelijke veranderingen na de WOII hebben gehad op zogenaamd `typisch' meisjesspeelgoed. De sociale voorbeeldfunctie van speelgoed heet vrijwel verdwenen te zijn, maar is dat wel zo? Hoe gaat de speelgoedmarketing om met veranderde opvattingen? Is de pop verdrongen door het videospel? Draagt speelgoed nog steeds sterke culturele verschillen uit? Of betekent het feit dat in grote delen van Azië meer meisjes computerspelletjes doen dan jongens dat er minder aandacht is voor poppenhuizen en keukentjes? De tentoonstelling is geschikt voor jong en oud(er).

Speelgoedmuseum, Nekkerspoel 21, Mechelen t/m 29 jan di t/m zo 10-17u. Inl www.speelgoedmuseum.be

En verder

Symbolisme in Rusland, De Blauwe Roos, t/m 5 feb Museum van Elsene, Brussel 0032 25156421; ExtravagAnt!, Antwerpse schilderijen voor de Europese markt 1500-1525, t/m 31 dec Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen 0032 32420416.