Bank Van der Hoop wil af van topman

Van der Hoop Bankiers wil af van topman Peter van Hooijdonk. De bank maakte dit opmerkelijke nieuws vanmorgen bekend in een persbericht.

De bestuursvoorzitter is al geruime tijd ziek thuis. De raad van commissarissen wil het dienstverband met de topman beëindigen. Een poging om met hem tot een regeling te komen, is mislukt.

De bank houdt zich verder stil over de zaak. ,,Zolang dit loopt willen we niet verder inhoudelijk reageren'', zo zei een woordvoerster vanmorgen tegen het persbureau ANP. De dagelijkse gang van zaken is al sinds 31 mei in handen van interim-bestuurder Erik van de Merwe. Van der Merwe is voormalig bestuursvoorzitter van Meespierson en Fortis Nederland.

Van der Hoop heeft financiële problemen. Dit leidde aan het begin van dit jaar mede tot een bestuurscrisis. Van Hooijdonk, jarenlang aanspreekpunt van het bankbedrijf, verdween destijds vrij geruisloos van het toneel. Van de Merwe nam de de leiding in handen. In het persbericht van 31 mei, waarin wordt aangekondigd dat Van de Merwe op interim-basis de leiding over zou nemen wordt met geen woord gerept over een ziekte van topman Van Hooijdonk. Het is juridisch zeer moeilijk om iemand te ontslaan die ziek is.

Interessant detail is dat de Amsterdamse bank eerder deze week bekend maakte dat de Belgische bank Bank Degroof samen met zijn partner Financiële Participaties Amsterdam een belang van 51 procent wil nemen in de beursgenoteerde effectenbemiddelaar en vermogensbeheerder.

De transactie is nog niet rond. De bedoeling is dat Van der Hoop nieuwe aandelen uitgeeft, waarmee de twee bedrijven hun belang kunnen verwerven. Het Belgische Degroof heeft al gezegd dat het op termijn haar belang in Van der Hoop wil uitbreiden.

Van der Hoop zette zichzelf afgelopen zomer in de etalage, nadat het in financiële problemen was geraakt door een belastingschuld.