Averij Movistar `na botsing'

Geen constructiefout, maar de botsing met een drijvend ,,heel groot iets'' is hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de schade aan de Spaanse boot Movistar, deelnemer aan de Volvo Ocean Race. De boot week naar het Portugese Portimo uit, nadat zondagochtend, nog geen etmaal na de start vanuit Spanje, de constructie van de kielophanging ontzet raakte na een klap in een golfdal.

,,Tot onze grote verbazing zagen we toen de boot uit het water werd getild dat een derde van het roer is afgebroken, eenzelfde deel van het zijzwaard en op precies dezelfde hoogte hebben we schade aan de kiel'', zegt schipper Bouwe Bekking desgevraagd. ,,Daaruit concluderen we dat we tegen iets zijn opgevaren.''

Die constatering leidde tot opluchting bij het team: liever naar de kant wegens drijvend zeeafval dan aan het prille begin van een wedstrijd met 32 duizend zeemijl voor de boeg ontdekken dat de constructie van de boot niet goed is. Bekking: ,,We hebben al twintigduizend mijl met deze boot gevaren en nul problemen met de kiel gehad. Het was donderslag bij heldere hemel. We waren juist hard op weg onze eigen record te breken, we hadden al 285 mijl in twaalf uur afgelegd.''

Samen met de in alle haast overgevlogen ontwerper worden momenteel de reparaties besproken. ,,We gaan hier in Portugal repareren'', aldus Bekking. ,,De boot gaat dan per vrachtschip naar Kaapstad voor de tweede etappe.''

De gehavende Piraten-boot van de Amerikaan Paul Cayard gaat per vliegtuig naar Kaapstad. Deze boot zocht zondag ook in allerijl een vluchthaven op, nadat een lekkage bij de kiel werd geconstateerd. Hoewel Cayard in een vlammende e-mail gisteren alle speculaties over de ter dicussie staande zeewaardigheid van het nieuwe type boot, de VO70, in de kiem probeerde te smoren (,,averij hoort bij rond de wereld racen in high-tech machines''), stuurde hij tegelijkertijd een dringende uitnodiging aan zijn concurrenten, die met vergelijkbare boten varen, om zoveel mogelijk informatie over het lekkageprobleem bij hem op te vragen.

Die concurrenten, vijf in getal, zeilen in rap tempo richting de evenaar. Vanochtend lag de ABN Amro 1 op kop met de naaste drie concurrenten nog geen 30 mijl daarvandaan. De boot Sunergy and friends, op het laatste moment geadopteerd door Nederlanders, zeilt na een pitstop in Madeira op 618 mijl achterstand.