Asielaanvragen stijgen weer door Somaliërs

Voor het eerst in twee jaar is het aantal maandelijkse asielaanvragen weer boven de duizend gekomen. Dat blijkt uit CBS-cijfers die lopen tot september dit jaar. Asielaanvragen door Somaliërs zijn de voornaamste reden voor de stijging. De ministerraad besloot eind juni dat vanaf 1 juli voor delen van Somalië een categoriaal beschermingsbeleid geldt. Dat betekent dat deze Somaliërs niet teruggestuurd worden, bevestigt Justitie. Het gaat om Somaliërs die niet afkomstig zijn uit Puntland of Somaliland, met uitzondering van de provincies Sool en Sanaag. Na het besluit is het aantal aanvragen van Somaliërs van maand op maand verdubbeld. Het grootste deel van de asielaanvragen betreft overigens Somaliërs in Nederland die al een eerdere asielaanvraag hadden gedaan.