Ajax

Griekse tragedies hebben altijd de naam actueel en van deze tijd te zijn. Het lukt een regisseur echter maar zelden dat waar te maken. Bij het Noord Nederlands Toneel ensceneert Jos Thie het treurspel Ajax over de Griekse held die in een vlaag van waanzin een kudde schapen doodt. Hieruit blijkt meteen al de actualiteit: moorden is zinloos. Er vallen onschuldige doden. Het leven van Ajax is voorgoed vernietigd, en daarom pleegt hij zelfmoord.

Regisseur Thie kiest ervoor originele veteranen uit Bosnië in zijn versie te laten optreden. Zij hebben geen toneelervaring, en dat maakt ze op een bijzondere manier authentiek.

Ze vormen het koor en gaan gekleed als in het dagelijkse leven. Archiefbeelden begeleiden de handeling. Sommige daarvan zijn door de soldaten zelf gefilmd zoals het beruchte bierdrinken. Een van de veteranen zegt vantevoren niet te hebben geweten wat de verre strijd voor vrede in Bosnië zou gaan betekenen.

Ook hun leven is, net als dat van Ajax, na terugkeer uit de oorlog voorgoed veranderd. De voorstelling is tot stand gekomen mede in samenwerking met het Veteraneninstituut.

De fictie van het theater en de werkelijkheid van de oorlog liggen gruwelijk dicht bij elkaar. In de voorstelling valt het voortreffelijke spel op van Jeroen De Man als een forse, grote Ajax en Lotje van Lunteren als Tecmessa, zijn echtgenote.

T/m 26 nov Machinefabriek, Bloemstraat, Groningen 050-3113388 of www.nnt.nl