Zalm aarzelt met koopkrachtherstel

De noodzaak voor extra inkomensmaatregelen is minder geworden nu de koopkracht zich volgend jaar redelijk lijkt te ontwikkelen. Dit heeft minister Zalm (Financiën, VVD) gisteren gezegd naar aanleiding van de jongste gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de Nederlandse economie. Zalm wees ook op de dalende trend van de olieprijzen, waardoor compensatie van de burgers voor de gestegen energieprijzen volgend jaar minder dringend wordt.

Kamerlid Gerda Verburg (CDA) wil opheldering van Zalm over de informatie waarop hij deze inschatting baseert. Ze zou vanmiddag in de Kamer om een brief van de minister vragen. ,,Blijkbaar heeft Zalm meer informatie dan wij. Ik wil graag de bronnen weten en de berekeningen waarop hij zich baseert,'' zegt Verburg desgevraagd.

Bij het Kamerdebat over de miljoenennota 2006 vroeg CDA-leider Verhagen om toezeggingen van het kabinet ten aanzien van de koopkracht. Energiebedrijf Nuon maakte kortgeleden bekend dat de energierekening van huishoudens volgend jaar zo'n 150 euro hoger zou uitvallen.

Het kabinet heeft steeds een slag om de arm gehouden en toezeggingen over extra koopkrachtreparatie afhankelijk gemaakt van berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) die begin december bekend worden gemaakt. ,,Ik baseer me liever op cijfers van het CPB dan op die van Nuon'', zei Zalm onlangs in de Kamer.