VS gebruikten witte fosfor

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft gisteren bevestigd dat Amerikaanse troepen in Irak witte fosfor hebben gebruikt als wapen tegen opstandelingen. De omstreden en zeer brandbare stof is echter niet ingezet tegen burgers, zo zei het Pentagon.

Vorige week meldde de Italiaanse satellietzender RaiNews24 dat het Amerikaanse leger in november 2004 bij de strijd om de Iraakse stad Falluja witte fosfor heeft ingezet en daarbij burgers heeft gedood. Blootstelling aan witte fosfor kan ernstige brandwonden veroorzaken, alsmede schade aan de lever, nieren, hart, longen en botten en is dodelijk. De Geneefse Conventies voor Oorlogsrecht verbieden sinds 1980 de inzet van zulke brandbare stoffen tegen burgers. De VS hebben het desbetreffende protocol niet ondertekend.

Het Pentagon bevestigde vorige week witte fosfor als ,,conventionele munitie'' te gebruiken, hoofdzakelijk als rookgordijn en bij het markeren van militaire doelen. Het wapen was ,,in de lucht geschoten 's nachts om vijandige stellingen te verlichten, niet om vijandige strijders te beschieten''.

Gisteren corrigeerde een woordvoerder van het ministerie deze laatste verklaring, naar aanleiding van vragen over een artikel in het officiële legertijdschrift Field Artillery. Daarin schreven Irak-veteranen in maart van dit jaar hoe zij WP (white phosphorus) gebruikten in Falluja: ,,We gebruikten het later in de strijd als een krachtig psychologisch wapen tegen de opstandelingen in de loopgraven eneenmansgaten toen we geen effect kregen met HE-wapens [explosieven].'' En: ,,We vuurden `schud en bak'-missies op de opstandelingen, en gebruikten WP om ze uit hun schuilplaats te halen en HE om ze uit te schakelen''.

De woordvoerder van het ministerie van Defensie herhaalde dat witte fosfor ,,geen verboden of illegaal'' wapen is.