Vodafone verliest 11 pct beurswaarde

Het Britse telecomconcern Vodafone heeft gisteren op de Londense beurs bijna 11 procent van zijn marktwaarde verloren wegens tegenvallende vooruitzichten voor het komende jaar.

Topman Arun Sarin wees op drie verontrustende ontwikkelingen voor het bedrijf. Het kost Vodafone meer moeite dan voorzien om de Japanse tak van het bedrijf winstgevend te maken. Verder houdt het concern rekening met een extra aanslag van de Britse fiscus, die de komende drie jaar 5 miljard pond (7,5 miljard euro) kan belopen.

Een derde ongunstige factor is de steeds heviger concurrentie op de Europese markt, die een gevolg is van het feit dat zeker in West-Europa bijna iedereen inmiddels wel een mobiele telefoon heeft. Bedrijven kunnen alleen nog nieuwe klanten winnen door die van concurrenten weg te lokken.

,,De makkelijke groei ligt duidelijk achter ons'', erkende Sarin gisteren bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Hij wees erop dat er inmiddels een verzadigingsgraad van 100 procent bereikt op de Europese markt. Groot-Brittannië zit op 108 procent en Italië op 111 procent, doordat veel mensen over twee mobieltjes beschikken.

De diepe val op de beurs van gisteren, die de marktwaarde van Vodafone in één klap met ruim 9 miljard pond (13,5 miljard) verminderde, was extra teleurstellend voor Vodafone omdat de winstcijfers voor de periode van maart tot september dit jaar op zichzelf goed waren. De winst voor belastingen steeg van 6,3 miljard tot 6,7 miljard pond. De omzet steeg met 9 procent tot 18,3 miljard pond.

Vodafone heeft de hoop gevestigd op een doorbraak van 3G, waarmee gebruikers muziek kunnen downloaden op hun gsm.