Triest kuiken

Ook Disney productions heeft nu afscheid van de tweedimensionale animatiefilm genomen. In een poging de uiterst succesvolle dochteronderneming Pixar (The Incredibles) en concurrent Dreamworks (Madagascar) in te halen, presenteert de uitvinder van de avondvullende animatiefilm in Chicken Little computergegenereerde figuren met de schijn van drie dimensies. Het ziet er goed uit, maar de film is al even bloedarmoedig als het Gouden Boekje Ki-Ka Kuiken. Het panische kuikentje dat iedereen in paniek brengt omdat hij denkt dat de hemel op zijn hoofd is gevallen, is in de film een vederlicht studiebolletje met trieste wenkbrauwen geworden, dat zo graag voor vol wordt aangezien door zijn vader, een sportheld van vroeger. Hij gaat samen met even marginale vrienden – het lelijke eendje, een big en een vis op het droge – op onderzoek uit. Het verhaal ontstijgt nergens de leeftijdscategorie tot 7 jaar, maar de karakteristieke grapjes voor de personages zullen deze kinderen compleet ontgaan. Het lelijke eendje geeft adviezen uit pubermeidenbladen en de big is gek van nichtencamp als Barbra Streisand en Gloria Gaynor. Authentiek of intelligent wordt het nooit.

Chicken Little. Regie: Mark Dindal. Met in de Nederlandse versie de stemmen van Edwin Rutten, Pepijn Gunneweg, Kim Lian van der Meij, Jack van Gelder. In: 114 bioscopen.