Televisie Film van de dag

Falling Down. Hij is het zat. Het is genoeg geweest. William Foster (Michael Douglas) pakt z'n koffertje en stapt uit de auto, de file achter zich latend. Overal om hem heen is geluid: toeterende auto's, telefonerende mensen, luide muziek, schreeuwende kinderen en ruziënde automobilisten. Geen wonder dat William – met D-Fense op z'n nummerbord – langzaam gek wordt en doordraait. Waar iedereen gelaten reageert, kan William zijn frustraties niet meer de baas. Zoals bij de Whammyburger, die drie minuten na half twaalf geen ontbijt meer serveert. `Het spijt ons.' `Mij ook', roept William en schiet het halve plafond eruit.

Falling Down schetst op vaak geestige wijze het moderne ongenoegen van de White Anglo Saxon Protestant (WASP), de doorsnee Amerikaanse burger. Een paar jaar later zou Pim Fortuyn op soortgelijke wijze in Nederland zijn ongenoegen over van alles en nog wat uiten. Het profetische Falling Down had de vinger aan de pols.

Falling Down (Joel Schumacher, 1993, VS), Veronica, 20.30-22.25 uur.