Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. In Nederland bestaat een levendige handel in pitbulls en ook net over de grens in België zijn ze eenvoudig aan te schaffen. En: zijn Romeo en Julia, Hamlet en King Lear wel geschreven door Shakespeare? Niet volgens een Britse wetenschapper. Verder: Het Brabantse Baarle bestaat uit Baarle-Nassau en Baarle-Hertog; morgen verschijnt een rapport over de bijzondere financiële en juridische positie van dit stukje grond met twee nationaliteiten. Ned.2, 18.00-18.50 uur.

Netwerk. Over de cruciale rol die de Nederlandse geheime dienst speelde in de toekenning van de Nobelprijs aan Boris Pasternak, de geestelijk vader van dokter Zhivago. Verder een interview met de minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot over de toekomst van de EU. Ned.1, 20.30-21.05 uur.

Nova. Aandacht voor de in Nijmegen doodgeschoten politieke activist Louis Sévèke en een interview over de situatie in het Midden-Oosten met de Britse deskundige Robert Fisk. Ned.3, 22.20-23.00 uur.

PRAATPROGRAMMA

Barend en Van Dorp. Te gast is Carry Tefsen over haar nieuwe musical `Champagne' die speciaal voor haar geschreven is. Talpa, 22.30-23.35 uur.

Breek de week. Harry Mens ontvangt Marco Pastors, die deze week opstapte als wethouder in Rotterdam. Pastors overweegt de landelijke politiek in te gaan en denkt daarbij aan samenwerking met LPF-Kamerlid Joost Eerdmans. RTL7, 23.10-23.40 uur.

DOCUMENTAIRE

Het leven zoals het begint. Vervolg op een docuserie over lief en leed van dertig koppels met een kinderwens. Meer dan drie jaar later heeft Bülent Samanli de gezinnen en de kinderen van die serie opnieuw opgezocht. België 1, 20.15-20.45 uur.

7/7: The days the bomb came. Documentaire over de bomaanslagen in Londen op 7 juli. Ook over de rol van de hulpverlening in de nasleep van de aanslagen. BBC1, 22.00-23.00 uur.

Jesus' Junge Garde. Documentaire over de Amerikaanse bede- en boetebeweging `The call' die in Duitsland steeds meer voet aan de grond krijgt. Aanhangers zoeken hun heil in massale preken en popconcerten, en vooral jongeren voelen zich aangetrokken. ARD, 23.30-0.15 uur.

The great warming. Documentaire-serie over de gevolgen van de opwarming van de aarde onderzoekt oorzaak en gevolg van klimaatsverandering. In de tweede aflevering, 'De eeuw van onzekerheid', worden de gevolgen van het 'business as usual'-scenario onder de loep genomen. Terwijl verschillende landen geconfronteerd worden met de gevolgen van het smeltende permafrost en onverwachte overstromingen, heerst aan de andere kant van de wereld grote droogte. Ned.3, 0.00-0.55 uur.

AMUSEMENT

Grazend Nederland. Pierre Wind ervaart wat het is om erotisch te dineren. Ned.3, 19.50-20.25 uur.

Smack the pony. Humor en sketches, eerste aflevering van de eerste reeks, die een paar jaar geleden al te zien was op de Nederlandse televisie. Canvas, 0.05-0.30 uur.

INFORMATIEF

Terug op de werkvloer. Na de uitzending van `Terug op de werkvloer' in januari 2005 is bij autoreparatiebedrijf Kwik-Fit hartelijk gelachen om directeur Peter Wierikx, die voor één werkdag filiaalmanager in Emmeloord was. Zou de draagbare telefoon inmiddels ook bij het bedrijf zijn intrede hebben gedaan? Ned.3, 20.25-20.55 uur.

De toekomst van Nederland. Hoe willen we in 2020 leven? Wie is de baas, hoe gaan we om met ouderen, files, het milieu, onze rol in de wereld, het onderwijs? `De Toekomst van Nederland' is een test waaraan elke kijker kan meedoen en geeft aan hoe Nederlanders hun toekomst zien. Ned.1, 21.05-22.40 uur.

SPORT

De wedstrijden: Jong Oranje. Return van de play-off wedstrijd in Heerenveen van Jong Oranje tegen Jong Slovenië. Inzet is een plaats op het EK in 2006. Talpa, 19.30-22.00 uur.

Sportschau live. Live-verslagen en samenvattingen van verschillende kwalificatiewedstrijden voor het WK voetbal in 2006. ARD, 19.20-22.30 uur. Ook verslagen en samenvattingen op Eurosport.

LEZERSTIP

Heeft u een tip over een mooie serie of een interessante documentaire? Mail naar tips@nrc.nl.