Sykosonics

De muziek van Sykosonics is niet opzienbarend, maar klinkt heerlijk moeiteloos. Dit Amsterdamse trio heeft een elan en gesmeerde stijl die in de verte aan The Breeders doet denken, door de wat onvaste maar charmante zang en de driftig voorwaartse neiging.

Op deze tweede cd Hyper klinken de gitaren stormachtig en de drums vastberaden. Hier had een gepolijst geheel uit kunnen worden samengesteld dat zou neigen naar bijvoorbeeld de Engelse Subways.

Maar de drie leden van Sykosonics – Maria Romijn (zang, gitaar), Joost Kuijer (bas, zang, samples) en Sander van Veen (drums) – lieten de onevenwichtige geluidsweergave (de drums in Crawl Over Me klinken alsof er iemand op de deur staat te kloppen) voor wat hij was.

De grootste troef in deze band is de onopgesmukte zang van Maria Romijn die bijna over haar woorden struikelt van expressie-drift. Dat is een kwaliteit waar het Nederlandse zangers en zangeressen nog al eens aan ontbreekt. Dat er in een liedje als Snow ook nog wat spookachtige effecten worden toegepast maakt Sykosonics des te verrassender en waardevoller.

Sykosonics. Hyper (Thatdam record12)