Sony haalt `gevaarlijke' cd's uit winkels

Platenmaatschappij Sony BMG haalt miljoenen cd's met een omstreden kopieerbeveiliging terug uit de Amerikaanse winkels. Afgespeeld op een pc, kunnen de beveiligde cd's schade aanbrengen aan software. Virusmakers hebben de Sony-techniek al ingelijfd, en antivirusbedrijven beschouwen de meest recente cd's van Celine Dion en Neil Diamond daarom als een potentieel gevaar.

Sony BMG voorzag in de Verenigde Staten cd's van tientallen artiesten van een zogeheten XCP-beveiliging, een uitvinding van het bedrijf First4internet. Wie zo'n album afspeelt op de computer, krijgt ongevraagd een verborgen bestand op de pc geïnstalleerd, een rootkit. Rootkits zijn ook in zwang bij makers van schadelijke spyware. Na de ontdekking, door een Amerikaanse beveiligingsexpert, bezwoer Sony dat de cd's ongevaarlijk waren voor de pc-gebruiker. Toch stelde de platenmaatschappij snel een programma beschikbaar om de software te verwijderen.

Dit deïnstallatieprogramma bleek echter nog kwalijker te zijn omdat het besturingssysteem Windows kan ontregelen. Microsoft verklaarde de Sony-beveiliging tot ongewenste software, die door Microsofts anti-spywareprogramma verwijderd wordt.

Inmiddels zijn enkele varianten ontdekt van een computervirus dat misbruik maakt van onvolkomenheden in de Sony-software.

Sony maakte gisteren bekend dat het cd's met XCP-beveiliging uit de handel neemt, naar eigen zeggen `tijdelijk'. Nieuwe cd's met XCP zullen voorlopig niet verschijnen en bestaande exemplaren worden teruggenomen. In totaal zijn bijna vijf miljoen beveiligde albums verspreid, waarvan er 2,1 miljoen verkocht zijn. Sony BMG Nederland gaf zaterdag in NRC Handelsblad aan dat de Europese vestigingen geen gebruik maken van XCP. De albums zijn in Nederland echter wel te koop via online platenwinkels.