Schootverbod voor Zwitserse Samichlaus

Zaterdag komen alle honderd sinterklazen van de grootste sinterklaasvereniging in Zwitserland, die in Zürich, bijeen voor de jaarlijkse instructiedag. De Schmutzli's, de Zwitserse Zwarte Pieten met hun Raspoetin-baarden, die in Zürich lange bruine capes dragen met capuchon, zijn natuurlijk ook van de partij. De voorzitter van de vereniging, Walter Furrer, vertelt hun dan wat ze tijdens de huisbezoeken begin december wel en niet mogen doen. Nieuw op de lijst: Samichlaus mag geen kinderen meer op schoot nemen.

Ongelooflijk maar waar, beaamt Furrers vrouw Lotti. ,,Vorig jaar zijn onze klazen achthonderd families afgeweest om meer dan duizend kinderen noten, chocola en mandarijntjes te geven. Als altijd kropen er kleintjes bij ze op schoot. Er is niets gebeurd. Vorig jaar niet, en alle voorgaande jaren niet. De vereniging bestaat sinds 1947. Maar in 2004 kregen we drie of vier telefoontjes van ouders die zeiden: Wie zijn die sinterklazen? Hoe weten we dat het geen pedofielen zijn? We willen niet meer dat u kinderen op schoot neemt.''

In Dübendorf, bij Zürich, gebeurde iets dergelijks. Waarna Furrer besloot om het zekere voor het onzekere te nemen, en een schootverbod af te kondigen – tenzij de ouders zelf zeggen dat het OK is. ,,Diep-treurig,'' vindt Lotti Furrer, wier man te druk is om aan de telefoon te komen. Mensen lijken niemand meer te vertrouwen, zegt ze. ,,Misschien hebben ze iets gelezen over internet-sex, geen idee. Maar om de maatschappij daarom, uit voorzorg, te zuiveren van alles wat leuk is voor kinderen, gaat mij te ver. Als sinterklaas komt, zitten de ouders er altijd bij. Wat kan er gebeuren?'' Het goede nieuws is dat dit jaar al vijfhonderd sinterklazen zijn besteld. Nog niet alle ouders wantrouwen Samichlaus.