Ross botst met NOC*NSF over de sportnota

Staatssecretaris van Sport, Clémence Ross-Van Dorp, en de sportkoepel NOC*NSF zijn met elkaar in conflict geraakt over de sportnota. Er is ongenoegen over de wederzijdse kritische reacties.

De staatssecretaris gaf gisteren tijdens de ledenvergadering van NOC*NSF blijk van haar ergernis over de kritiek uit de sportwereld en waarschuwde vooral de sportkoepel voor het beeld van een ontevreden partner. Directeur Theo Fledderus van NOC*NSF verbaasde zich op zijn beurt over die uitspraak, omdat volgens hem uitgerekend de sportkoepel constructief heeft bijgedragen aan zowel de totstandkoming als de financiële onderbouwing van de sportnota.

Ross was niet zelf aanwezig bij de vergadering van NOC*NSF, maar liet zich vertegenwoordigen door Roel Bekker, de secretaris-generaal van het ministerie. Die was niet mals in zijn kritiek. Hij richtte zijn pijlen vooral op Marcel Sturkenboom, de directeur Sport van NOC*NSF, die de nota een slecht stuk had genoemd. Bekker: ,,Dat is jammer en doet afbreuk aan het karakter. Je stopt je geld toch niet graag in een investeringsproject als de belanghebbenden zelf de prospectus niet goed vinden. Dat kan bijdragen tot het beeld van Rupsje Nooitgenoeg.''

Ross had verwacht dat de sportwereld de nota zou omarmen. ,,Ik keek op van de kritiek dat de sportnota te ambitieus zou zijn. Dat soort voorzichtigheid is meestal voorbehouden aan mijn beroepsgroep, de ambtenaren. De sportwereld moet niet terugvallen op vroegere tijden toen ongeclausuleerde subsidies naar sportclubs toevloeiden. In deze tijd verwachten we dat de sport niet zielig doet en de hand ophoudt, maar trots is en de hand uitsteekt.''

De ergernis van Fledderus over de houding bij VWS is vooral ingegeven door de minachting over de bijdrage van NOC*NSF aan de totstandkoming van de sportnota.,,Wij hebben meegedacht over het vinden van een goede lijn, waar VWS nogal moeite mee had. En wij hebben gewezen op het ontbreken van een financiële paragraaf bij het verschijnen van de eerste versie afgelopen voorjaar. Wij hebben een extra rondje lang de departementen gemaakt om meer geld los te weken, wat onder andere heeft geleid tot de 50 miljoen die minister Verdonk van Vreemdelingenzaken beschikbaar heeft gesteld. En wij zijn bij de fracieleiders Maxime Verhagen (CDA) en Jozias van Aartsen (VVD) geweest om er op te wijzen dat ze een uitgeklede sector als de sport toch moeilijk zonder geld maatschappelijke doelen konden laten nastreven. Die lobby heeft geleid tot nog eens 10 miljoen extra. Dat is allemaal door ons bereikt.''