Protest in Australië tegen arbeidswetten

Honderdduizenden Australiërs hebben gisteren in diverse steden gedemonstreerd tegen plannen van de conservatieve regering om de arbeidswetten te liberaliseren. Minister-president John Howard heeft al laten weten niet onder de indruk te zijn van het protest.

De demonstraties zijn de omvangrijkste in Australië sinds 1998 en brachten ruim 300.000 mensen op de been. Zij werden gesteund door oppositieleider Kim Beazley (Labor Partij), die Howard beschuldigde van het 'Latijnsamerikaniseren' van de wetgeving.

Howard, bijna tien jaar regeringsleider, heeft al eerder getracht de arbeidswetten in Australië aan te passen en de rol van vakbonden te verminderen. Hij kreeg echter geen steun in de Senaat, de Australische Eerste Kamer. Nu zijn conservatieve coalitie ook daar een meerderheid heeft, is de kans op succes groter.

De nieuwe wetten, met het etiket `Work Choices' maken een einde aan bedrijfstak-CAO's op staatsniveau, schaffen veel regels af omtrent ontslag en geven werkgevers rechten om werknemers minder te betalen dan collectieve afspraken voorschrijven. De voorstellen bieden een veel grotere rol voor individuele arbeidsovereenkomsten en CAO's per bedrijf. De vakbonden worden door de nieuwe wetten aan banden gelegd en voorzitter Sharan Burrow van de overkoepelende vakbondsorganisaties verklaarde gisteren bij een demonstratie in Melbourne dat ,,dit de eerste generatie Australiërs zal zijn die zijn kinderen minder rechten nalaat dan ze erfden''. Howard wordt gesteund door werkgevers die zeggen dat ze de nationale economie internationaal beter concurrerend maken.