Politiek activist Louis Sévèke doodgeschoten

In Nijmegen is de politieke activist en publicist Louis Sévèke doodgeschoten. De politie, die een grootschalig onderzoek is gestart, kon nog niets zeggen over de dader en het motief.

Sévèke (41) werd gisteravond even na negen uur 's avonds in de Van Welderenstraat in het centrum van Nijmegen twee keer in het hoofd geschoten door een onbekende man en overleed volgens de politie ter plekke.

Verschillende omwonenden en cafébezoekers zagen een man tevoorschijn komen uit een portiek die zijn wapen op Sévèke richtte en twee schoten loste. De man zou daarna met een sporttas in de hand zijn weggelopen.

De politie was tot vanochtend vroeg bezig met sporenonderzoek en begint vandaag met een buurtonderzoek. Ze heeft een speciaal telefoonnummer ingesteld en roept getuigen die met mobiele telefoons foto's hebben gemaakt op zich te melden.

De politie wilde op een persconferentie niet ingaan op vragen rond de toedracht van de moord. Districtschef A. Garssen: ,,Elk delict van dit kaliber is verschrikkelijk. Het bijzondere aan deze zaak is dat het een bekende Nijmegenaar betreft.'' Burgemeester Ter Horst vroeg om niet te speculeren omdat dat tot onrust zou leiden. Hoofdofficier van justitie R. van Tooren zei dat de politie van Nijmegen ,,capabel en onafhankelijk'' is om onderzoek te doen. Sévèke had vaak kritiek op de politie.

Actievoerders die Sévèke goed hebben gekend, kunnen zich niet voorstellen dat zijn activisme de aanleiding is geweest voor de moord. ,,Wij zijn dit soort heftige reacties nog nooit tegengekomen'', zegt Wil van der Schans van Buro Jansen en Janssen, dat ,,politie en inlichtingen- diensten kritisch volgt''.

Sévèke gold als een linkse activist die betrokken was bij verschillende actiegroepen en de kraakbeweging. Hij was betrokken bij protestdemonstraties maar voerde vooral veel juridische procedures.

In de jaren negentig heeft Sévèke veel procedures gevoerd om dossiers van inlichtingendiensten in te kunnen zien. De Militaire Inlichtingen Dienst inzage gaf hem inzage in dossiers over actievoerders van bijvoorbeeld de actiegroep Onkruit.

Sévèke pagina 3