Oude sint daagt nieuwe op Curaçao

Worden de kinderen van Curaçao zaterdag getrakteerd op de intocht van één of twee sinterklazen? Dat is de inzet van een rechtszaak die vandaag dient voor het Gemeenschappelijk Hof van de Nederlandse Antillen en Aruba in de Curaçaose hoofdstad Willemstad.

Volgens gedeputeerde Eduardo Cova van Cultuur, in functie vergelijkbaar met een Nederlandse wethouder, is de aankomst van twee sinterklazen ,,een beetje raar''. Op een speciaal over het onderwerp belegde persconferentie legde Cova maandag uit dat hij een groep jongeren dit jaar een kleine 5.000 euro aan subsidie verleende om de intocht van de goedheiligman te organiseren.

Maar Poppy Cratz, die met behulp van sponsors al 22 jaar de aankomst van Sint Nicolaas op Curaçao regelt, laat het daar niet bij zitten. Ze stapte naar de rechter om een verbod op de door de jongeren georganiseerde intocht te eisen. Volgens advocaat Bertie Braam kreeg Cratz onlangs een brief van de gedeputeerde waarin alleen stond dat ,,sinterklaas haar dit jaar niet nodig heeft''.

,,Er is helemaal geen reden genoemd waarom Cratz het dit jaar niet mag doen'', aldus Braam. ,,Wij tasten volledig in het duister. Volgens de advocaat heeft Cratz de politie- en GGD-vergunning voor de intocht al lang geleden aangevraagd en werd haar pas op het laatste moment duidelijk gemaakt dat het spektakel nu aan een andere groep is gegund.''

Sinterklaas is ook op Curaçao big business. Buiten de intocht in de haven van Willemstad, opgeluisterd door 64 zwarte pieten, liggen de winkels op het eiland al weken vol met sinterklaascadeautjes. Populair is de cd met sinterklaasliedjes van het kinderkoor Zjozjoli, waarop sints helper Piet Shakshur en schimmel Blankita de hoofdrol spelen.