Kans Hornby op Britse boekprijs

Een roman van de populaire Britse schrijver Nick Hornby over zelfmoord is gisteren verrassend gekozen op de shortlist voor de Whitbread-prijs, een van de belangrijkste Britse literaire onderscheidingen. Hornby's roman A long way down, die het gevoelige thema op een humoristische wijze behandelt, deed de juryleden naar verluidt schudden van het lachen.

Op de shortlist van vier prijken verder de namen van Salman Rushdie met zijn roman Shalimar the Clown en Ali Smith met The Accidental. Beiden waren ook al genomineerd voor de Man Booker-prijs, die vorige maand werd toegekend aan de Ier John Banville. De vierde genomineerde voor de Whitbread-prijs is de betrekkelijk onbekende schrijver Christopher Wilson met zijn boek The Ballad of Lee Cotton.

De shortlist betekent een nieuwe teleurstelling voor gevestigde namen zoals Julian Barnes (Arthur & George), Kazuo Ishiguro (Never let me go) en Ian McEwan (Saturday).

De jury van de Whitbread-prijs maakte gisteren eveneens een shortlist bekend voor de eerste romans van nieuw literair talent. Hierbij trok de nominatie van de 33-jarige Rachel Zadok, een voormalige serveerster in een Londens restaurant, de meeste aandacht. De schrijfster, die van Zuid-Afrikaanse afkomst is, werkte drie jaar aan haar roman Gem Squash Tokoloshe. Deze handelt over een jong meisje dat opgroeit onder het apartheidsbewind op het Zuid-Afrikaanse platteland.

De Whitbread-prijs omvat daarnaast nog categorieën voor biografieën, poëzie en kinderliteratuur. De winnaars zullen op 24 januari worden bekendgemaakt. De hoofdprijs bedraagt 25.000 pond (37.500 euro), terwijl de categorie-winnaars elk 5.000 pond ontvangen. De jury bestond uit de schrijver en tv-presentator John Humphrys, de schrijvers Philippa Gregory, Margaret Drabble en Linda Newbery, comedyschrijver en artiest Arabella Weir en de presentator van kindertelevisie programma's op CBBC Lizo Mzimba.