Israël gaat in maart een nieuw parlement kiezen

Israël gaat in 2006 vervroegd naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Met tegenzin gaat de Israëlische premier Ariel Sharon akkoord met de eis van de nieuwe leider van de Arbeidspartij, Amir Peretz, om in maart in plaats van in november verkiezingen te houden. Volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shalom, ziet Sharon na de onverwachte verkiezing van Peretz ,,geen reden zich te verzetten tegen vervroegde verkiezingen en is maart een geschikt tijdstip''.

In de Knesset, tekent zich inmiddels een meerderheid af voor een wetsontwerp waarin het parlement wordt ontbonden en nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Peretz, die Shimon Peres heeft onttroond, is het niet eens met het sociaal-economische beleid van de regering-Sharon, die door zijn partij in stand wordt gehouden. Na verkiezingen wil Peretz een linkse koerswijziging afdwingen of de oppositie ingaan.

Voor het geval in een onverwachte ontwikkeling Sharon zich toch tegen vervroegde verkiezingen zou verzetten, heeft Peretz de acht ministers van de Arbeidspartij gedwongen een brief te tekenen waarin zij hun ontslag indienen. Sharon en Peretz ontmoeten elkaar morgen. De ontslagbrieven zullen alleen overhandigd worden als Sharon en Peretz het niet eens worden over een verkiezingsdatum. In dat geval valt de regering binnen 48 uur, omdat zonder de Arbeidspartij Sharon geen meerderheid in de Knesset heeft.

Na publicatie van nieuwe opiniepeilingen verwachten politieke commentatoren dat Sharon opnieuw kandidaat zal zijn voor het leiderschap van Likud. Sharon speelde de afgelopen maanden met de gedachte de door de ontruiming van de Gaza-nederzettingen diep verdeelde Likudpartij te verlaten. Uit peilingen blijkt dat hij een interne strijd met zijn tegenstrever oud-premier en oud-minister van Financiën Netanyahu probleemloos gaat winnen. Netanyahu heeft zich opgeworpen als het alternatief voor Sharon in Likud. Als er nu interne leiderschapsverkiezingen gehouden zouden worden, zou Sharon Netanyahu verslaan met 47 tegen 23 procent van de stemmen van de Likudleden. Uit peilingen blijkt ook dat Likud onder Netanyahu bijna 20 Knessetzetels zou verliezen.

De langzame ineenstorting van de regering-Sharon en het organiseren van verkiezingen hebben als gevolg dat de eventuele hervatting van Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen hoogstwaarschijnlijk wordt verdaagd. Volgens de Palestijnse president Abbas was en is Israël niet geïnteresseerd in ,,goede voorbereide, serieuze onderhandelingen over een duurzaam politiek vergelijk''. Ook de Palestijnen gaan in 2006 naar de stembus. In januari worden er parlementsverkiezingen gehouden.