Iraakse gevangenen uitgehongerd

In een gevangenis van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken in Bagdad hebben Amerikaanse militairen meer dan 170 gevangenen aangetroffen van wie velen uitgehongerd en mishandeld waren.

Sommigen waren gewond door foltering. Dat is gisteren in Bagdad bekend geworden. Premier Ibrahim Jaafari heeft een onderzoek aangekondigd en de gevangenen medische zorg beloofd.

De Iraakse autoriteiten zijn al eerder van foltering van gevangenen beschuldigd. De internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch kwam in januari met een rapport waarin melding werd gemaakt van wijd verspreide, ernstige schendingen van de mensenrechten van gevangenen door de Iraakse veiligheidsdiensten. Het Iraakse ministerie voor de Rechten van de Mens erkende eerder dat 60 procent van de gedetineerden in gevangenissen en militaire kampen werd geïntimideerd, geslagen of gefolterd, soms tot de dood erop volgde. Premier Jaafari's woordvoerder zei gisteren dat de methoden van Saddam Hussein nog niet volledig zijn uitgebannen.

De 173 gevangenen werden zondagnacht gevonden door Amerikaanse militairen die volgens sommige berichten op zoek waren naar een vermiste jongen. Volgens Amerikaanse militairen en Iraakse functionarissen waren veel van de gevangenen uitgehongerd. Onderminister van Binnenlandse Zaken Hussein Kamal zei verbijsterd te zijn over hun behandeling. ,,Ik heb de afgelopen twee jaar in Bagdad nooit eerder zoiets gezien'', zei hij tegen de Amerikaanse televisiezender CNN. ,,Ik zag sporen van fysiek misbruik door grof geweld, een of twee gevangenen waren verlamd en bij sommigen was de huid van verschillende delen van hun lichaam afgepeld.'' ,,Dit is een totaal onaanvaardbare behandeling, en wordt door de minister en iedereen in Irak veroordeeld'', zei hij.

De meeste van de gevonden gevangenen zijn sunnieten die kennelijk waren gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het geweld in Irak. Sunnitische politieke leiders beschuldigen de overwegend shi'itische commando-eenheden van het door shi'ieten geleide ministerie van Binnenlandse Zaken al lange tijd van willekeurige arrestaties, foltering en liquidaties van sunnieten. ,,Om één terrorist te vinden houden ze honderden onschuldige burgers aan en folteren ze hen op brute wijze'', zei Abdul-Hamid, leider van de sunnitische Islamitische Partij. Hij voegde daaraan toe dat de regering zijn klachten daarover steevast had afgewimpeld. Een Iraakse bewaker in de gewraakte gevangenis had vanochtend geen moeite met de behandeling van de gevangenen, met het argument dat het ,,terroristen'' zijn.

Een Amerikaanse regeringswoordvoerder in Washington noemde de zaak gisteren ,,verontrustend''. ,,Wij folteren niet, en we geloven niet dat anderen moeten folteren'', zei hij. Amerikaanse militairen hebben zich overigens zowel in Irak als elders aan folterpraktijken schuldig gemaakt.

Brigade-generaal Karl Horst, die op de Amerikaanse inval van zondag toezag, zei tegen de Los Angeles Times dat Amerikaanse en Iraakse troepen van plan zijn alle detentiecentra van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Bagdad te controleren.