Internet Voorkeur

Sony-cd's. Muziek-cd's van Sony-BMG worden in de Verenigde Staten sinds kort uitgegeven met kopieerbeveiliging. De gebruikte methode, XCP, is echter door computerexperts en antivirusbedrijven neergesabeld. Nu ook virusmakers de Sony-software misbruiken om in computers in te breken, heeft Sony gisteren onder grote druk besloten om meer dan twee miljoen cd's uit de Amerikaanse handel te halen.

Sony BMG kwam zelf met een deïnstallatieprogramma voor XCP dat meer kwaad doet dan goed. Hier staat Sony's eigen uitleg van XCP-beveiligingssysteem: De uninstaller is inmiddels verwijderd.

http://cp.sonybmg.com/xcp/english/home.html.

De Electronic Frontier Foundation (EFF) schreef een prangende brief aan Sony BMG, waarin het bedrijf wordt opgeroepen om eerlijk met klanten om te gaan:

http://eff.org/news/archives/2005_11.php#004158

Op Nrc.nl schrijft Herbert Blankesteijn over de techniek die Sony gebruikt, en de ontdekker van de omstreden rootkit, Mark Russovich.

www.nrc.nl/beet

De gewraakte beveiligingstechniek is ontworpen door het bedrijf First4Internet. Op hun website komt de recente ophef echter niet ter sprake.

www.first4internet.com, www.xcp-aurora.com