Het krediet van België

ABN Amro trok deze zomer veel aandacht omdat zij naar het zuiden afzakt. De banken die noordwaarts richting Nederland trekken doen het iets geruislozer. Maar dat betekent niet dat zij weinig kopen.

Van der Hoop Bankiers, een kleine effectenbank aan de Amsterdamse Herengracht, is de jongste bank die in het vizier is gekomen van collega's uit het zuiden. De Belgische Bank Degroof is geïnteresseerd in een overname.

Vooral zakenbanken liggen de laatste tijd goed in de markt, al was het maar omdat zij qua formaat sneller te behappen zijn dan een van de grote vier Nederlandse bankreuzen. Of misschien moeten we zeggen drie. Binnen het Belgisch-Nederlandse Fortis klinkt steeds vaker de klacht dat de instelling te Belgisch zou worden.

Veel van de kleinere Nederlandse zakenbanken werden in de jaren negentig opgeslokt door de grote financiële instellingen. Maar de meeste instellingen zijn kennelijk tot de conclusie gekomen dat kleine statige oude effectenkantoren toch niet in hun formules passen. ABN Amro verkocht Nachenius Tjeenk & Co, ING verkocht CenE Bankiers en Rabobank verkocht Stroeve.

De kopers komen uit het zuiden. Nachenius ging naar het Franse BNP Paribas. Stroeve naar het Belgische KBC (en is ondergebracht bij Theodoor Gilissen dat ook al van KBC was), en CenE ging `gewoon' naar F. van Lanchot Bankiers uit Den Bosch.

Wat kopen de Belgen en de Fransen? Niet alleen de banken zelf. Zij kopen ook de vergunningen die nodig zijn om meteen aan de slag te kunnen in de Hollandse vermogenssector. Bovendien kopen zij een positie op een markt waar de grootste beleggers van Europa zijn: de Nederlandse pensioenfondsen.

Dexia hoort niet tot de kopers. De Frans-Belgische instelling lijkt voorgoed bevrijd van ambities in Nederland na de overname van Labouchère. Die werd een nachtmerrie: geschillen over de aandelenleaseproducten worden nog steeds uitgevochten.

Welke zakenbank is de volgende die wordt overgenomen? Kas Bank is een eeuwige overnamekandidaat. En F. Van Lanschot Bankiers? De bank heeft de laatste jaren een sterke positie opgebouwd tussen de grote en kleine banken in en ligt op de route naar boven. Bovendien hebben Belgische banken met aspiraties de tijdgeest mee. Een eerdere poging van Generale Bank (tegenwoordig onderdeel van Fortis) om Van Lanschot te kopen strandde tien jaar geleden op een Nederlandse oplossing: een gezamenlijke investering van Nederlandse banken. Het is twijfelachtig of zo'n oplossing nog een keer te realiseren is.