Gepassioneerd retailer met affiniteit voor farmacie

Vijf jaar lang ging hij casual gekleed naar zijn werk. Tot Marc van Gelder (44) een jaar geleden weer pakken moest gaan kopen. Van het jonge internetboodschappenbedrijf Peapod in Chicago stapte hij begin 2005 over naar geneesmiddelengroothandel en apotheek-keten OPG Groep in Utrecht. Vanaf 1 december neemt Van Gelder het voorzitterschap van de raad van bestuur van OPG op zich.

Nog geen jaar na zijn toetreding tot de raad van bestuur komt OPG, Nederlands marktleider in geneesmiddelendistributie en -verkoop, met het eerste resultaat van de aangescherpte strategie. De naam wil Marc van Gelder nog niet onthullen, maar wel heeft hij een primeur: in Rotterdam opent op 8 december de eerste van een keten ,,apotheken van de toekomst'' haar deuren. Een voor de klant duidelijk herkenbare keten van apotheken, waarin de apotheker tijd heeft voor de klant. De keten moet OPG meer bekendheid gaan geven. Van Gelder: ,,OPG is een parel van een bedrijf, maar nog met weinig profiel.'' Op de vraag of deze keten zijn verdienste is, reageert Van Gelder: ,,Ík kan niets. In een team krijg je pas iets gedaan.'' Collega Gerben Klein Nulent, apotheker en lid van de groepsdirectie van OPG, is positief over de wijze van samenwerken. Hij looft de vernieuwende rol van Van Gelder. ,,OPG is on the move en Marc van Gelder heeft dat in een versnelling gebracht.''

Van Gelder heeft het veel over `mensen' bij OPG: de klanten, het team, de apothekers. Hij zegt zich te interesseren voor `de werkvloer'. Bracht hij bij zijn vorige werkgever zelf soms de boodschappen rond, bij OPG was hij direct in de apotheek te vinden. Hij wijst op zijn bureau: ,,Niet deze papieren hier, maar de apotheken verdienen het geld.'' Klein Nulent: ,,Als ik mezelf kan beschrijven als farmaceut met retail-affiniteit, is hij absoluut een retailer met affiniteit voor farmacie. Hij heeft in een korte tijd alles van deze voor hem nieuwe branche leren kennen.''

Marc van Gelder begon niet als betaler. Hij studeerde bedrijfseconomie in Rotterdam en haalde een MBA-titel aan de Wharton School in Philadelphia. De eerste jaren van zijn carrière werkte hij bij financiële instellingen. ,,Ik begon erg analytisch, maakte veel spreadsheets.'' Deze manier van werken bracht hem in 1990 bij adviesbureau McKinsey. Pieter Winsemius was daar zijn mentor. Winsemius: ,,Als development group leader had ik bij McKinsey een aantal `groupies'. Ik geloof dat Marc officieel niet eens mijn groupie was, maar hij was het wel. Hij is buitengewoon aardig en wat erg belangrijk is: hij stelt zich kwetsbaar op en dat is knap. Vaak gedragen mensen zich erg macho. Ons contact was niet eenzijdig. We hadden bijvoorbeeld een taal van handsignalen. Als Marc bij een presentatie te snel praatte, gaf ik met een teken aan dat het wat langzamer moest. Ik praat net zo snel als hij en Marc corrigeerde mij ook als het nodig was.''

De retailwereld leerde Van Gelder kennen bij Ahold, waarvoor hij vanaf 1996 eerst in Nederland en later in de Verenigde Staten werkte. Toen Peapod, een Amerikaans bedrijf dat na bestelling op internet boodschappen bezorgt, eind vorige eeuw bijna failliet was, besloot Ahold een meerderheidsaandeel in Peapod te nemen. Marc van Gelder werd er de nieuwe bestuursvoorzitter. Andrew Parkinson, oprichter van Peapod en opvolger van Van Gelder als topman over die tijd: ,,Marc had een enorme passie voor het bedrijf en durfde daarom ook een aantal stevige beslissingen te nemen. Passie is niet een kwaliteit die je kan leren, het moet uit je onderbuik komen. Marc had die passie.''

Als belangrijkste kwaliteit noemt Parkinson echter Van Gelders liefde voor zijn Amerikaanse vrouw en kinderen. Zijn gezin was ook een belangrijke reden om na zeven jaar Amerika terug te komen naar Nederland. ,,Ik zie mijn kinderen graag opgroeien in de buurt van familie. Het is ook goed dat ze niet alleen een Amerikaanse, maar ook een Europese opvoeding krijgen. Mijzelf maakt het minder uit waar ik woon.'' In zijn vrije tijd werkt Marc van Gelder graag, samen met zijn kinderen, in het bos waar hij woont: ,,Tractor rijden, hout hakken, dat soort werk.'' Naast zijn werk bij OPG is Van Gelder dit jaar, na voordracht van de ondernemingsraad, commissaris geworden bij Vendex KBB en zit hij in twee besturen van twee culturele instellingen. ,,Maatschappelijke relevantie vind ik erg belangrijk.''

Volgens jaarclubgenoot Rob Kreukniet was Van Gelder al tijdens zijn studententijd zeer gedreven. ,,Weinigen hebben een drive zoals hij.''