EU maakt zwarte lijst vliegbedrijven

Binnen de Europese Unie wordt volgend jaar een voor alle lidstaten geldende zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen van kracht. Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie. Als de verkeersministers van de EU begin volgende maand hetzelfde doen – wat algemeen wordt verwacht – kan het zwartelijstsysteem al in maart of april 2006 ingaan.

Na incidenten met luchtvaartmaatschappijen werden in enkele afzonderlijke landen zwarte lijsten ingevoerd. Vanuit het Europees Parlement kwam vervolgens het verzoek deze lijsten voor de hele Unie te laten gelden. Nu kunnen luchtvaartmaatschappijen die in het ene land van de Unie op een zwarte lijst worden gezet, vanuit een ander land hun activiteiten gewoon voortzetten. Dit was bijvoorbeeld het geval toen eerder dit jaar in Nederland de op Turkije vliegende chartermaatschappij Onur Air een vliegverbod kreeg opgelegd. Duitsland, Frankrijk en Zwitserland trokken toen ook de vliegvergunning voor de maatschappij in, maar België niet. Zodoende vervoerde Onur Air toch toeristen vanaf Belgische luchthavens. Het vliegverbod voor Onur – dat de maatschappij altijd heeft betwist – is later ingetrokken.

Het is de bedoeling dat er nu een lijst komt met uniforme criteria die bepaalt of luchtvaartmaatschappijen op de lijst komen.

Er komt een regeling voor passagiers om hun geld terug te krijgen of aanspraak te maken op een ander ticket als hun maatschappij op de lijst terechtkomt.