Egypte: winst voor fundamentalisten

De Egyptische Moslimbroederschap heeft vandaag bekendgemaakt in de eerste fase van de parlementsverkiezingen 33 zetels te hebben veroverd. Dat is een verdubbeling van het aantal zetels dat de fundamentalistische organisatie nu in het parlement bezit. Het gaat overigens om onafhankelijke kandidaten die namens de Broederschap en onder de leus `De islam is de oplossing' campagne hebben gevoerd. De organisatie is officieel verboden, maar kreeg dit keer meer ruimte van de regering om zich te manifesteren dan in voorgaande verkiezingen. Zelf rekent zij op een eindtotaal van 50 tot 70 zetels.

De verkiezingen worden in drie fasen gehouden, waarvan de eerste vorige week in Kairo en omgeving plaatshad (officiële opkomst 24 procent) en waarbij 164 van de in totaal 444 te vullen parlementszetels op het spel stonden. Gisteren werden in de 133 kiesdistricten waar geen kandidaat de vereiste 50 procent had gehaald, herkansingen tussen de twee bestscorende kandidaten gehouden. De verkiezingen duren voort tot 7 december.

Algemeen gaat men er in Egypte van uit dat president Mubaraks Nationaal-Democratische Partij (NDP) het parlement zal blijven domineren. De NDP won vorige week meteen al 26 zetels, tegen de Moslimbroederschap vier. De Broederschap was in het oude parlement met 17 (onafhankelijke) vertegenwoordigers al de sterkste oppositiepartij, maar zal die positie nu aanzienlijk verstevigen. In de volgende twee ronden staan nog ongeveer 100 vertegenwoordigers van de Moslimbroederschap kandidaat.

Onafhankelijke waarnemers meldden gisteren een klimaat van vrij algemene verkiezingsfraude. Onder andere rapporteerden zij het intimideren van kiezers, het kopen van stemmen en illegale registratie van groepen staatsemployés in kiesdistricten waar zij niet wonen en collectief op de NDP stemden. ,,Ingehuurde criminelen hadden het vooral gemunt op aanhangers van de Moslimbroederschap'', aldus een waarnemersgroep. Het Kairo Instituut voor Mensenrechtenstudies constateerde een verslechtering ten opzichte van de parlementsverkiezingen van 2000.