Dirk Kuijt (25) vroeg met eigen `foundation'

Wanneer beroemde topsporters een stichting oprichten voor het goede doel, gebeurt dat meestal aan het einde van hun carrière. Zoals bijvoorbeeld bij Johan Cruyff, Johan Neeskens of Richard Krajicek. Voetbalprof Dirk Kuijt (25) is nog niet eens op zijn sportieve hoogtepunt, maar toch presenteerde hij gisteravond in zijn geboortedorp Katwijk al zijn stichting. De Dirk Kuijt Foundation. ,,Juist nu ik in de bloei van mijn leven ben.''

In die bloei van hun carrière zijn de meeste voetballende miljonairs, al dan niet dankzij hun zaakwaarnemer, vooral bezig met hun eigen financiële zaken. International Dirk Kuijt heeft hiernaast ook oog voor mensen in deze maatschappij die minder succesvol zijn. De door hem opgerichte stichting gaat minder valide sporters helpen, sportprojecten voor kinderen in derde wereldlanden ondersteunen en talentvolle sporters uit Katwijk en omgeving steunen.

Dat laatste is vooral de uitdrukkelijke wens van Kuijt, die zich sterk verbonden voelt met het zijn geboortedorp. ,,Het maakt niet uit waar mijn voetbalcarrière me zal brengen, ik kom sowieso hier terug'', stelde hij zijn dorpsgenoten gerust. Kuijt was dan ook zeer vereerd dat hij uit handen van burgemeester J. Wienen een onderscheiding kreeg voor zijn verdiensten ,,Katwijk op een positieve wijze te promoten.''

De presentatie gebeurde onder toeziend oog van de plaatselijke dominee. Hij zal zijn contacten gebruiken om sponsors over te halen iets te doneren. Kuijt is, niet ongebruikelijk in de Katwijkse omgeving waar de kerkelijke gebondenheid nog iets voorstelt, ,,een gelovig mens''. Maar geloof is niet datgene wat hem heeft bewogen deze stichting te starten. ,,Dat is gewoon een kwestie van normen en waarden.''

Veel tijd kan de 25-jarige spits niet steken in de stichting. Die tijd en energie heeft hij nodig om bij Feyenoord te presteren. ,,Daarvoor is het bestuur van de stichting. Ik geef vooral naamsbekendheid'', aldus de oranjespits.

Twee partners heeft de foundation al gevonden. Er gaat geld naar het samenwerkingsverband van Unicef en de Feyenoord voetbalacademie in Ghana, en naar de stichting Tio Loiro, die in Brazilië ontwikkelingshulp biedt aan straatkinderen via sportprojecten. Dat geld moet niet alleen komen van donateurs en sponsors, maar ook van de eigen kledinglijn van Dirk Kuijt die hij gisteren lanceerde. Gisteren waren de eerste tweehonderd shirtjes te koop voor 25 euro, gesigneerd en wel. De Katwijker was daar dan ook de hele middag mee bezig geweest. De shirtjes zijn voortaan te koop via de webpagina van Kuijt en de opbrengst gaat naar de stichting.

Feyenoord-collega Pascal Bosschaart was gisteren in Katwijk op bezoek ,,gewoon als vriend van Dirk''. Maar desgevraagd zal hij ook zijn bekendheid gebruiken om de stichting te promoten. Een shirtje had hij nog niet gekocht. ,,Maar dat is zometeen het eerste dat ik ga doen.''.

    • Bart Pals