Chinees vlucht na fiasco met koperprijs

Waar is Liu Qibing? De Chinees zou op de London Metal Exchange short-posities hebben ingenomen voor 100.000 tot 200.000 ton koper. Dat wil zeggen: hij verkocht koper dat hij nog niet had in de hoop dat de prijs zou zijn gedaald op het moment dat hij moest leveren. Maar anders dan de handelaar hoopte is de prijs niet gedaald, maar gestegen.

Liu's afwezigheid is met geheimzinnigheid omgeven. Sinds het midden van september is op de termijnmarkt van Londen de koperprijs met meer dan 600 dollar gestegen tot een record van 4.135 dollar per ton. Geringe voorraden en productie zijn daar debet aan. Die prijsstijging betekent een miljoenenverlies voor China.

Al wekenlang is Liu spoorloos. De staatsinstelling in Peking die de strategische metaalvoorraden van China controleert en waar Liu voor werkt, distantieert zich van zijn handelaar, een veertiger met tien jaar ervaring in de metaalhandel. Tegenover het Britse persbureau Reuters werd gisteren gezegd dat Liu ,,vrijaf'' had. Met zijn transactie had men niks te maken. Die was helemaal zijn zaak, niet die van Peking. In de koperwereld gelooft niemand dat.

Handelaren die Liu kennen, zeggen dat hij een serieuze en aardige vent is. Zonder toestemming van hogerhand zou Liu nooit hebben gehandeld, zei een handelaar in Shanghai vandaag tegen de Fiancial Times.

Schandalen op grondstoffenmarkten doen zich vaker voor. In de jaren negentig bleek een Japanse handelaar namens de Japanse bank Sumitomo jarenlange milardenverliezen (2,3 miljard dollar) op de kopermarkt met vervalste cijfers gecamoufleerd te hebben. En vorig jaar was China zelf betrokken bij een schandaal met derivaten in Singapore, waarbij ruim een half miljard dollar verlies werd geleden.

Op 21 december moet Liu aan de pakhuizen in Singapore of Zuid-Korea zijn koper leveren. De vraag is of China daaraan kan voldoen nu de mondiale kopermarkt uiterst krap is. Sommige analisten geloven dat zijn Chinese werkgever al een deel van de levering heeft veiliggesteld. Maar het veiligstellen van de rest zou voor China lastig kunnen worden. Zo zou op de metaalbeurs van Shanghai de Chinese staatsinstelling voor nog eens 40.000 ton koper short-posities hebben ingenomen, koper dat over een paar maanden geleverd moet worden.

Gisteren deed in Londen het gerucht de ronde dat China koper uit zijn reserves op de markt wil brengen om de prijzen omlaag te krijgen en zo zijn verliezen te beperken. Maar volgens analisten zijn China's reserves daarvoor te klein.