China wil studenten

Zestien Chinese universiteiten presenteerden zich gisteren op een beurs in het sinologisch instituut van de Universiteit Leiden. De universiteiten, de meeste behorend tot de internationale top, willen Nederlandse studenten werven. Niet alleen studenten in Chinese talen en culturen (sinologie) zijn welkom, maar ook belangstellenden voor het snelgroeiende aantal Engelstalige programma's in andere disciplines. Tot voor kort waren de rollen omgedraaid. Nederlandse universiteiten en hogescholen reisden naar China om studenten te werven. Met succes: dit jaar studeren circa 8.000 Chinezen in Nederland. Onvoldoende capaciteit en kwaliteit maakten het voor de Chinese bovenlaag aantrekkelijk om uit te wijken naar Europa en de Verenigde Staten. Op beide terreinen wordt de achterstand snel ingehaald. De kentering is nog bescheiden: op dit moment studeren zo'n 300 Nederlanders aan Chinese universiteiten.

Volgens Robert van Kan, directeur van een kantoor in Peking dat het Nederlandse hoger onderwijs promoot, willen de Chinese universiteiten internationaliseren omdat ze hun kwaliteit en reputatie willen verhogen. En Nederland is interessant omdat het na Duitsland de grootste Europese handelspartner van China is. ,,Aan zo'n textieloorlog zie je dat we nog geen antwoord hebben op de Chinese groei. Het enige antwoord is een open verhouding, we moeten beter elkaar leren kennen. Kennismaking met taal en cultuur staat ten dienste van economische integratie.''