Zie de BAM en ken uzelve

,,Early learning'', zegt de speelgoedman van V&D, als hij een dier pakt met letters erop. Het is de internationale uitdrukking in de speelgoedbranche, zegt hij, voor speelgoed waar piepjonge kinderen al heel vroeg wijs mee worden. V&D heeft een eigen speelgoedmerk met knuffels waar je van kunt leren hoe je ze schrijft.

De Hema heeft ook eigen speelgoed. Een zacht pluche treintje bijvoorbeeld, early learning voor 20 euro. Een zachte stoomlocomotief met drie zachte wagentjes. Voor af- en aankoppelen zijn geen behendige vingertjes nodig. Aan wagentjes en locomotief zitten pluche piemeltjes waarin magneetjes zijn verstopt. Door de magneetjes houden de wagentjes elkaar vast. En wat je er allemaal wel niet van leren kan!

Op de zijkant van de locomotief staat cijfer 1. De stoomketel van de locomotief is een olifant. Hij kan er afgepakt worden. Dat is dan 1 olifant. De eerste wagen achter de locomotief heet 2. Naast elkaar zitten 2 nijlpaarden in het bakje. In wagentje 3 zitten 3 leeuwtjes en 4 kortnekgiraffen zitten in wagentje 4. De ontwerper van de Hema wou nu eens geen langnekgiraffen.

Een kind kan early van dit treintje learnen tellen. En misschien ziet het de aardigheid in van de volgorde van een reeks oplopende getallen.

Maar mijn gedroomde kind zet 2 giraffen en 1 leeuw in wagen 2 en rangeert hem achter wagen 4 omdat 3 beesten in wagen 2 samen 5 is. En eigenwijs kijken!

Ongeruste ouders gaan erbij op de knieën om het kind over te halen de wagentjes in de goede volgorde te koppelen en de beesten in het goede aantal in de juiste wagen te zetten. Wat moet er later worden van de kleine die het nummer van de goederenwagon optelt bij het aantal passagiers?

V&D stopt magneetjes in leerzame pluche dieren die uit losse stukken bestaan. Een kip bijvoorbeeld. Een grote oranje kop met een grijnzende bek en een rood kammetje. Dan een schijfje lijf, dan een klein kontje met poten eronder en vreemde vleugeltjes erop.

Geeft niks dat bij een echte kip de vleugeltjes niet uit haar kont steken, een kind houdt ook niets kwalijks over later van de eerste rare woordjes die de visite boven het wiegje jubelt. Tada, pprrt, ja, ja.

Op de kop van de kip is de letter K geborduurd (Times New Roman, 72 punts kapitaal). Het tussenstukje, een kipnugget, draagt de letter I en de kont de P.

Zo leert een kind van zijn knuffel spellen voor het weet wat een woord is. En het leert dat een speelgoedkip er bespottelijk uitziet.

Neem twee van deze vreemd vormgegeven beesten voor turbo-educatie. Als de big zijn magnetische kont ruilt met die van de kip heeft een varken vleugeltjes.

`Verzamel ze allemaal' staat op de doos. Er is een koe, een kip, een big, een lam en een kat. 7 euro per stuk. Eerste ervaring; een kat blijft een KAT met de kop van een koe. Maar dan. Een lam met de kop van een big is een BAM. Dat is pas een sensatie. En nu krijgt het kindje er op slag early mensenkennis bij. De verjaardagsvisite bestaat uit twee soorten.

Mens 1. `Wat heb jij nou gedaan, wat staat daar nou, BAM, dat is toch niks, heb je ooit van een BAM gehoord, een bam bestaat niet, je hebt de verkeerde stukken aan elkaar geplakt suffie.'

Mens 2. `Goed zo meid, jij hebt een nieuw dier uitgevonden, knap hoor, de BAM. Wat zeg je, natuurlijk, het BAM, nog beter, mag ik er een fotootje van maken? Henk kom eens kijken, je meisje heeft een BAM gemaakt.'

Vraag. Tot welk type visite hoort de ontwerper van de beletterde beesten? Tot type 1 wed ik. Want 2 heeft niet zo'n haast met de kleine.