www.nrc.nl

Redacteur Jan Benjamin is een van de 12.000 bezoekers van de cybertop van de Verenigde Naties in Tunis, de World Summit on the Information Society, die morgen begint. Benjamin houdt een weblog bij over de top: ,,De lichtreclame is kapot, de borden zijn verzakt, niemand belt. Het `Centre Public des Télécommunications' in de oude stad van Monastir, ten zuiden van Tunis, ligt er gehavend bij.

,,Hoe anders is het tweehonderd meter verderop. Het internetcafé in het treinstation is bijna té netjes. In alle rust lezen vooral jongeren hun e-mail en surfen zij over het web. Tenminste, degenen die niet de trein naar Tunis moeten halen. En dat zijn er nogal wat. De rij voor de loketten vult de gehele vertrekhal. Op het perron vechten mensen al een kwartier voor binnenkomst van de trein om een plekje.

,,Eenmaal in de coupé volgt de verklaring: ,,Alle studenten in Tunesië hebben vier dagen vrij vanwege de Wereldtop'', zegt Hosem, derdejaars student.''

In zijn webrubriek over schaken schrijft Hans Ree over het schaken tegen vrouwen. ,,Ik kan het me wel voorstellen, een vrouw door wie je zo vertederd raakt dat je niet van haar wil winnen, maar in het echte leven is het me nog nooit overkomen. Een keer vond ik het moeilijk om tegen een vrouw te spelen, maar dat was omdat het een kind was, de dertienjarige Judit Polgar. Niks vertedering, maar ik dacht er wel over wat de media zouden zeggen als ik van zo'n onervaren kind verloor. Niet dat ze echt onervaren was, want ze had al acht jaar harde training achter de rug, maar dat wist ik wel en de media niet.''