Uitspraak tegen Bulgaarsen in Libië uitgesteld

Het Libische Hooggerechtshof heeft vandaag zijn uitspraak in het proces tegen vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts uitgesteld tot 31 januari om de verdediging meer tijd te geven. De verdachten, die eerder ter dood zijn veroordeeld op beschuldiging van besmetting van meer dan 400 Libische kinderen met het aidsvirus, zitten al zeseneenhalf jaar vast. Op de rechtsgang bestaat veel internationale kritiek. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de verdachten gefolterd om hen tot een bekentenis te dwingen. De Europese Unie heeft betrekkingen met Libië afhankelijk gesteld van het lot van de verpleegsters. Verwanten van de besmette kinderen raakten vanochtend buiten de rechtszaal in Benghazi slaags met oproerpolitie. Ze eisten tenuitvoerlegging van de doodvonnissen.