Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Een reportage over de wijze waarop China Nederlandse studenten ronselt, hoe Somaliërs in Haarlem hun uitkering kwijtraken en hoe het komt dat vrouwen die zelfstandig ondernemer zijn geen recht hebben op zwangerschapsverlof. Ned.2, 17.58-18.50 uur.

Netwerk. Aandacht voor een nieuwe aanpak in de jeugdgezondheidszorg. De eilandjescultuur en bureaucratie maken het nu nodeloos ingewikkeld om een kind van 0 tot 19 jaar goed te volgen. In de Apeldoornse wijk Orden zitten sinds kort de verschillende partijen onder één dak: de verloskundige, het consultatiebureau, schoolartsen, een opvoedsteunpunt van onder andere bureau Jeugdzorg, een diëtist en een logopedist. Een reportage over de jeugdgezondheidszorg van de toekomst. Ned.1. 20.30-21.10 uur.

Het elfde uur. Elco Brinkman is te gast om te praten over de hypotheekrenteaftrek, het dichtslibben van het wegennet en de excuses van Ruud Lubbers. Slaapdeskundige Ingrid Verbeek vertelt hoe zij mensen van slaapstoornissen afhelpt. Evangelist Martin Brand legt uit waarom jongeren zich bekeren tot het christelijk geloof. Sinds twee jaar stijgt namelijk het kerkbezoek onder jongeren. Ned.1, 21.55-22.40 uur.

Nova. Reportage over de ultrarechtse Franse politicus Le Pen, die nieuwe partijleden probeert te werven in de Parijse buitenwijken. In de studio is Karina Schaapman te gast, gemeenteraadslid van de PvdA in Amsterdam. Zij heeft kritiek op Rob Oudkerk omtrent zijn uitspraken over prostitutie op de Theemsweg. Ned.3, 22.20-23.00 uur.

PRAATPROGRAMMA

De wereld draait door. Rowwen Hèze bestaat twintig jaar. Ter gelegenheid daarvan is er een jubileumboek met een nieuwe cd: `Kilomeaters, 't beste van 20 jaar'. De WK pool 8-ball is maandag in de Verenigde Arabische Emiraten gespeeld. De Nederlanders Niels Feijen, Nick van den Berg en Alex Lely hebben meegedaan aan de wedstrijd en brengen verslag uit. Raoul de Jong krijgt de Dick Scherpenzeel-prijs, een jaarlijkse prijs voor verslaggeving over ontwikkelingssamenwerking. En de Nederlandse televisie is een kookprogramma rijker: `Patat, Pom of Pasta'. Oren Schrijver, de presentator van het programma, is te gast. Ned3, 19.00-19.50 uur.

Barend en Van Dorp. Cabaretier Micha Wertheim was vorig jaar de grote winnaar van het Leids Cabaretfestival en heeft nu succes met zijn eerste soloprogramma. Verder: goochelduo Emile Lensen en Rob Mollien over hun magische schoen en waarom die de Nijmeegse sinterklaasintocht in de war schopte. En ook: Gerard Groeneveld. Woensdag verschijnt zijn boek `Anton Mussert. Nagelaten bekentenissen. Verantwoording en celbrieven van de NSB-leider'. Talpa, 22.30-23.30 uur.

DOCUMENTAIRE

Deutsche Kolonien. Tweede deel van een driedelige serie over de vroegere Duitse kolonisatie in Afrika. Aandacht voor het Duitse geweld in Tanzania en Namibië. ZDF, 20.15-21.00 uur.

El Perro Negro. Sinds 1980 verzamelt de Hongaarse regisseur Péter Forgács verloren amateuropnamen van gewone mensen en hun dagelijkse beslommeringen. Daarmee maakte hij reeds verschillende bekroonde documentaires, waarin het dagelijks leven van toen nieuwe inzichten verschaft in beroemde periodes uit het verleden. Zo ook in El Perro Negro, waarin de Spaanse Burgeroorlog wordt getoond door de ogen van twee Spaanse amateurfilmers in de jaren dertig. Ned.3, 23.00-0.00 uur.

Bewogen leven. Aflevering: Linda & Ali, twee werelden binnen vier muren. Over een traditionele moslim uit Qatar en een orthodoxe christen uit de VS die elkaar ontmoeten en trouwen. Canvas, 23.55-1.35 uur.

AMUSEMENT

Help, mijn man is klusser. Eerste aflevering van een klusprogramma waarin John Williams partners van hopeloze doe-het-zelvers te hulp komt. RTL4, 21.00-21.30 uur.

INFORMATIEF

Opgelicht. De oplichtingspraktijken van de 21-jarige Ravi Mohanlal en zijn bedrijf Budgetworld Media. Hij gaf zich uit als profvoetballer, maar hield zich bezig met oplichting. Ned.2, 21.15-21.55 uur.

SPORT

Tennis. NOS Sportjournaal besteedt aandacht aan tennistoernooi ATP Masters in Shanghai en aan het Australisch voetbalelftal, dat zich onder leiding van coach Guus Hiddink voorbereidt op de returnwedstrijd tegen Uruguay om een plaats op het WK in Duitsland. Ned.2, 18.50-18.58 uur en 22.30-22.55 uur.

LEZERSTIP

Een tip voor een interessante documentaire of een mooie serie op tv? Mail het ons op tips@nrc.nl.