Televisie Film van de dag

Lantana De Australische film Lantana is genoemd naar een wilde plant die in siertuinen de overige beplanting verstikt met z'n roze en witte bloemetjes. In het als thriller gestructureerde relatiedrama wordt vooral de menselijke natuur in al z'n ingewikkelde vertakkingen blootgelegd. Ontrouw, midlifecrisis en relationeel ongenoegen zijn de voedingsbodem. In een beheerste regie presenteert Ray Lawrence acht levens in een buitenwijk als een gecompliceerde estafette, waarin de politieman slaapt met de buurvrouw van een man die verdacht wordt van de moord op een vrouw die de psychiater van de echtgenote van de agent blijkt te zijn. Naverteld klinken hun wederwaardigheden nauwelijks minder tobberig dan die van soaphelden. Ze worden elegant verteld en terloops gespeeld. Daardoor behoudt Lantana z'n spanning, als een soort Neighbours voor het betere publiek. Met Anthony LaPaglia, Geoffrey Rush en Barbara Hershey.

Lantana (Ray Lawrence, 2001, Australië/Duitsland). Canvas, 21.20-23.20u.