Ruzie over peilingen Pastors

Opiniepeiler Maurice de Hond en onderzoekers van TNS NIPO zijn met elkaar in conflict geraakt over een onderzoek naar de populariteit van ex-Leefbaar-Rotterdam-wethouder Marco Pastors. Volgens TNS NIPO heeft De Hond de deelnemers aan zijn onderzoek niet volledig geïnformeerd over Pastors voordat hij hun de vraag voorlegde of Pastors terecht was weggestuurd na zijn uitspraken over moslims. De Hond ontkent die beschuldiging. Hij zegt dat de onderzoekers van TNS NIPO hem ,,als concurrent beschadigen''.

Volgens de onderzoekers Remco Frerichs en Peter Kanne van TNS NIPO had De Hond de ondervraagden moeten uitleggen dat Pastors eerder had beloofd dat hij geen uitspraken meer zou doen over moslims, omdat zijn collega-wethouder die over integratie gaat anders zijn werk niet goed zou kunnen doen. De nadruk in De Honds verhaal aan de ondervraagden lag volgens hen op de uitspraak zelf: over moslims die zich ,,verschuilen'' achter hun geloof als ze zich crimineel gedragen. Kanne: ,,Mensen denken dan: een uitspraak over moslims moet je natuurlijk kunnen doen.''

De Hond zegt dat hij wél heeft uitgelegd dat Pastors een belofte had gedaan en dat hij die niet was nagekomen. De collega-wethouder noemt hij niet, maar het is volgens hem logisch dat hij in een onderzoek niet alle ,,details'' vermeldt. ,,Je kunt niet de notulen van de gemeenteraad aan mensen gaan voorleggen.''

De ruzie tussen de opiniepeilers gaat ook over een onderzoek van De Hond – op verzoek van de Volkskrant – naar het percentage van de bevolking dat Pastors een aanwinst voor de politiek vindt: 30 procent. Volgens TNS NIPO is dat onmogelijk. Zij denken dat Pastors ,,blij mag zijn'' als 30 procent hem kent, maar voeren daar geen bewijs voor aan. De Hond vindt die uitspraak onprofessioneel. ,,Als je als onderzoeker met zulke kritiek komt op een collega, zeg je: `Uit ons eigen onderzoek blijkt dat nog geen 30 procent hem kent'.'' Hij denkt dat de onderzoekers vorige week ,,in het buitenland'' moeten zijn geweest, omdat ze kennelijk alle media-aandacht voor Pastors hebben gemist.