Poetin bevordert vertrouwelingen

De Russische president Poetin heeft gisteren twee vertrouwelingen als vice-premiers naar voren geschoven, Dmitri Medvedev en Sergej Ivanov.

Daarmee lijkt Poetin twee potentiële kroonprinsen klaar te stomen voor 2008, wanneer zijn tweede en constitutioneel laatste termijn als president eindigt. Poetin heeft meermalen gezegd geen derde termijn te ambiëren, onlangs nog in deze krant.

Medvedev en Ivanov vertegenwoordigen twee rivaliserende machtclans binnen het Kremlin, die Poetin nauwkeurig in balans houdt. Medvedev, een jurist, geldt als een voorman van de `Petersburgse liberalen', een groep relatief hervormingsgezinde, pro-westerse bestuurders. Hij werkt sinds 1992 voor Poetin. Sinds eind 2003 is hij stafchef van het Kremlin, een machtige, maar anonieme post. Daarnaast is hij voorzitter van de raad van bestuur van gasgigant Gazprom en werd hij onlangs benoemd tot eerste vice-voorzitter van een commissie die onder leiding van Poetin de komende jaren 4 miljard dollar mag spenderen aan sociale projecten.

Met Medvedevs benoeming tot vice-premier wordt voorkomen dat die commissie en het kabinet langs elkaar heenwerken, zei Poetin gisteren. De media speculeren dat Medvedev op termijn premier Fradkov zal opvolgen, hoewel die rol riskanter is dan zijn huidige als `sociaal gezicht' van het Kremlin. Premiers dienen vaak als kop van jut en zijn zelden populair.

Sergej Ivanov kent Poetin uit de KGB. Als minister van Defensie wist hij het Russische leger nauwelijks te hervormen, maar kreeg volop kans zich te profileren, meestal als patriot en cultureel conservatief. Ivanov geldt hij als een voorman van de siloviki, bestuurders uit de geüniformeerde diensten. Als vice-premier krijgt hij een coördinerende taak over het veiligheidsapparaat.

Als nieuwe stafchef van het Kremlin benoemde Poetin gisteren Sergej Sobjanin, gouverneur van de olierijke regio Tjoemen. Tevens ontsloeg hij twee van zijn zeven `supergouverneurs', de ex-KGB'er Konstantin Poelikovski (Verre Oosten) en de liberaal Sergej Kirijenko (Wolgaregio), die in 1998 als piepjong premier onderging in de roebelcrisis en sindsdien als bijnaam kindersurprise draagt, naar de populaire chocolade-eitjes.