Pastors stapt toch op na dubbele draai van PvdA

De Rotterdamse wethouder Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam) dient zijn ontslag in, nu de PvdA in Rotterdam ,,de deur definitief heeft dichtgegooid voor mij''. Dat liet de wethouder gisteravond weten.

Wethouder Pastors dacht dat de PvdA een ommezwaai had gemaakt, toen PvdA-lijsttrekker Peter van Heemst dit weekeinde onverwacht zijn kant koos. Volgens Van Heemst had hij de uitspraken waarom Pastors vorige week door de gemeenteraad werd weggestuurd, ,,zelf zo kunnen zeggen en ook zo moeten zeggen''.

Wethouder Pastors moest weg wegens ,,zeer negatieve en suggestieve uitspraken over moslims'', terwijl hij de gemeenteraad beloofd had zulke uitspraken niet meer te doen. De motie van wantrouwen die leidde tot zijn vertrek, kreeg een meerderheid dankzij coalitiepartner CDA, maar werd ook gesteund door de PvdA.

Deze steun van de PvdA was in lijn met de standpunten van de fractie de afgelopen drieëneenhalf jaar. De partij keurde moslimonvriendelijke uitspraken van Pastors keer op keer af. PvdA-lijsttrekker Van Heemst, nu nog Tweede-Kamerlid, nam dit weekeinde voor het eerst een minder heldere positie in.

In een vraaggesprek waarbij hij zich in gezelschap van PvdA-fractieleider Wouter Bos liet filmen op een markt in Rotterdam, zei Van Heemst dat Pastors ,,een medestander'' in hem had ,,als hij zegt dat mensen hun misdragingen niet mogen rechtvaardigen of toedekken door zich te verschuilen achter hun geloof''. En: ,,Wat mij betreft is het zeer de moeite waard om verder te praten over de dingen die [Pastors] heeft gezegd.''

Deze uitspraken boden Leefbaar Rotterdam de kans alsnog de PvdA de schuld te geven van het vertrek van Marco Pastors. Deze liet meteen weten zijn ontslagbrief nog niet te hebben ingediend. De gemeenteraad zou hem daartoe kunnen dwingen, maar de PvdA zou tegen het ontslag moeten stemmen, aldus Leefbaar Rotterdam, nu de PvdA had ,,ingezien dat Pastors volkomen gelijk heeft gehad''.

Hiermee werd de PvdA gisteren gedwongen te zeggen dat de fractie in een raadsdebat vóór het ontslag van Pastors zou stemmen. Leefbaar Rotterdam kan nu de PvdA tegelijk beschuldigen van het ,,monddood maken'' van wethouder Pastors en het ,,praten met dubbele tong van de oude politiek'': kiezers paaien, maar deze woorden niet in daden gestand doen.