Malariavaccin werkt deels

Een nieuw malariavaccin vermindert de kans dat kinderen malaria krijgen met 35 procent. Het vaccin is tenminste anderhalf jaar werkzaam. Daarmee is het op dit moment het beste vaccin tegen de tropische ziekte. Om in de praktijk nuttig te zijn, moet de effectiviteit nog omhoog. Het medische tijdschrift The Lancet publiceerde de resultaten vanmorgen op haar website. De onderzoeksresultaten zijn een vervolg op de eerste evaluatie, vorig jaar, van het vaccin dat RTS,S/AS02A genoemd wordt. Toen bleek al dat het vaccin deels beschermt tegen malaria. Ook halveert de inenting de kans dat de kinderen malaria met ernstige symptomen krijgen. In het onderzoek zijn ruim tweeduizend kinderen in Mozambique ingeënt. Het vaccin richt zich op de malariaparasiet als deze zich in de lever bevindt. Er zijn ook experimentele vaccins die de parasiet in het bloed aanvallen.