Leider oppositie Oeganda opgepakt

De leider van de belangrijkste oppositiepartij in Oeganda, Kizza Besigye, is gisteren gearresteerd op beschuldiging van onder andere hoogverraad. Zijn partijgenoten beschouwen de arrestatie als een politieke zet van president Museveni, bedoeld om zijn belangrijkste tegenstander in de verkiezingen in maart volgend jaar uit te schakelen.

Besigye en 22 anderen werden aangehouden omdat zij ,,plannen maakten om de Oegandese regering met geweld omver te werpen'', aldus de inspecteur-generaal van politie. Besigye zou manschappen, wapens en informatie verzamelen voor een aanval op de regering. Ook zou hij banden hebben met de rebellengroepen Verzetsleger van de Heer (LRA) in noord-Oeganda, en het minder bekende Volksverlossingsleger (PRA) dat zou opereren in oost-Congo. Eerder waren er al aantijgingen van de regering dat Besigye de PRA, een groep Oegandese dissidenten, zou leiden. De beschuldiging van banden met de LRA zijn nieuw. Verder zou Besigye in 1997 een vrouw verkracht hebben.

Na de arrestatie braken rellen uit in de hoofdstad Kampala, waarbij honderden demonstranten om het vertrek van ,,dictator'' Museveni riepen. Ze gooiden stenen naar de politie, staken auto's in brand en plunderden winkels. De onrust hield vandaag aan.

In 2001 week Basigye, ooit Museveni's arts en goede vriend, uit naar Zuid-Afrika nadat hij de presidentsverkiezingen van hem verloor. Afgelopen oktober keerde hij in Oeganda terug om namens zijn partij FDC campagne te voeren voor de eerste meerpartijenverkiezingen in het land in twintig jaar. Die verkiezingen zijn mogelijk nadat de bevolking in juli middels een referendum heeft besloten het door Museveni ingevoerde partijloze politieke systeem te vervangen.

Museveni had dat referendum – dat de oppositie boycotte – zelf uitgeschreven. Het ging gepaard met een aantal grondwetswijzigingen waardoor hij zich verkiesbaar kan stellen voor een derde termijn als president en meer invloed krijgt op het parlement en de rechterlijke macht.