Kauwgum helpt leger

Het Amerikaanse leger ontwikkelt een nieuw wapen in het gevecht tegen tandbederf: kauwgum die schadelijke mondbacteriën bestrijdt. Praktijkproeven zullen nog enige jaren uitblijven, maar afgelopen week konden de gunstige resultaten van laboratoriumtests worden gepresenteerd op een farmacologen-congres in Nashville.

De Amerikaanse soldaat komt tijdens oefening en feitelijke inzet vaak niet meer toe aan het noodzakelijke poetsen en flossen. Ook kan de stress van gevechtshandelingen de weerstand in de mond verminderen. Ongeveer 15 procent van de manschappen te velde heeft vroeg of laat dringend hulp van een tandarts nodig.

Diverse legerinstituten werken aan bacterieremmers die minder bijwerking hebben dan het chlorhexidine dat nu in sommige speciale kauwgums is opgenomen. In 1998 werd een `decapeptide', een uit slechts tien aminozuren opgebouwd eiwitstukje, beschreven dat aan de gewenste eisen voldoet: KSL. Het onderdrukt de groei van diverse gevaarlijke bacteriën (diverse soorten Streptococcus, Lactobacillus en Actinobacillus) en is zeer stabiel in menselijk speeksel. Ook lijkt het geen bedreiging van tanden, tandvlees en wangen. Essentieel is dat het als `slow release'-preparaat kan worden opgenomen in kauwgum waaruit het zo geleidelijk vrijkomt dat de antibacteriële werking wel een half uur tot een uur gegarandeerd is. Poetsen en flossen is dan niet meer nodig.