Internet Voorkeur

Cybertop. Deze week wordt in Tunis de tweejaarlijkse cybertop van de Verenigde Naties gehouden, de World Summit on the Information Society (WSIS). De top was bedoeld om de digitale kloof tussen arm en rijk te dichten, maar de politiek domineert. De VS en de EU willen het internetbeheer overlaten aan het bedrijfsleven. Grote niet-westerse landen als China, Brazilië en Iran willen meer overheidsbemoeienis. Op de site van de WSIS zijn de gebeurtenissen te volgen.

Er is ook een aantal non-gouvernementele organisaties dat zich bezighoudt met internet, zoals bijvoorbeeld de Electronic Frontier Foundation (EFF). Deze club stelt zich vooral kritisch op tegenover het handelen van grote bedrijven op het web. Ook is er op de site van de EFF uitgebreid aandacht voor `blogger's rights'.

Een andere organisatie die zich over soortgelijke zaken druk maakt, is die van Internet Freedom. Deze club strijdt voor de absolute vrijheid van spreken op het web. ,,Wij vinden dat gebruikers hun eigen beslissingen mogen nemen over wat ze lezen, bekijken en beluisteren.'' In het blog op de site wordt een lans gebroken voor het recht een website op te zetten voor hulp bij zelfdoding.

www.itu.int/wsis/

www.eff.org/

www.netfreedom.org