Het nieuwe drogen rukt op buiten en in de badkamer

Ze zijn licht, nemen weinig plaats in en hebben een groot absorptievermogen. Lichtgewicht outdoor-handdoeken zijn een groot succes.

Volgens Marco Robijns, directeur van importbedrijf Robijns dat de Rubytec-handdoeken sinds 1997 in ons land verkoopt, nemen deze handdoeken drie keer zoveel water op als gewone handdoeken en zijn ze na even uitwringen binnen enkele minuten gedroogd in de zon, wat vooral voor rugzaktoeristen prettig is. Robijns: ,,Er was in 1997 al één ander merk te koop, maar die handdoek was minder compact. Wij hebben tot nu toe een half miljoen handdoeken verkocht. De topverkoop was in 2003. Doordat we steeds meer afnamen, daalde de inkoopprijs en nam onze winstmarge steeds meer toe. Na 2003 kwamen er veel meer merken op de markt en de verkoop van dit soort handdoeken neemt nog steeds toe. Jaarlijks leveren we er enkele duizenden aan Defensie. Ze zouden ook in kapsalons handig zijn, door de enorme besparing: er gaan er veel meer tegelijk in een wasmachine.''

Robijns bracht aanvankelijk kleine handdoeken op de markt; later volgden ook badhanddoeken (die nog geen drie ons wegen), washandjes en reiskussentjes (op te vullen met kleren), gefabriceerd van 85 procent polyester en 15 procent nylon.

De Rubytec badhanddoek thuis zelf uitgeprobeerd: het is alsof je jezelf met een zeem afdroogt. Hij lijkt amper water op te nemen – een vreemde sensatie – maar je bent wel degelijk droog. Vervolgens de handdoek in de badkamer te drogen gehangen. Ook in de enigszins klamme ruimte is hij ongeveer twee keer zo snel droog als een gewone badhanddoek.

Robijns: ,,Het voelt minder prettig aan dan een gewone handdoek. Ik gebruik hem zelf ook niet thuis. Het is vooral handig als gewicht, omvang en hygiëne een rol spelen.''

Er zijn ook sporters die zweet afwissen met een Sorbo-doekje. Wat biedt Rubytec extra? Robijns: ,,Sorbo-doekjes zijn minder duurzaam en niet antibacterieel behandeld. Rubytec is met ultradunne microvezels geweven, die de dikte hebben van één honderdste van een mensenhaar. Het oppervlak is dus veel groter dan dat van de dikke vezels van een gewone handdoek. Bovendien hebben ze een High Density Contraction-behandeling ondergaan. Daarbij worden de vezels opgewarmd, waardoor ze nog meer vocht kunnen opnemen.''

Aike Wypkema, weefselonderzoeker bij TNO: ,,Een traditionele handdoek is meestal van katoen en neemt 35 procent van het eigen gewicht aan water in de vezels zelf op. De synthetische handdoeken slaan het vocht alleen tussen de vezels op. Daardoor krijg je niet het absolute droogeffect zoals bij katoen. Je kunt er relatief veel water uit wringen, waardoor ze snel drogen. Ze zijn veel lichter dan de katoenen handdoek, maar kunnen toch behoorlijk snel veel water opnemen. Zo'n antibacterieel middel erin verwerken heeft vooral zin als je de handdoek niet altijd goed kunt wassen en drogen.''

Er zijn tegenwoordig naast Rubytec allerlei andere merken op de markt, geproduceerd in Zuid-Korea, Pakistan en China. Zelfs Xenos en Kruidvat verkopen ze (prijs, mede afhankelijk van het formaat, variërend van 3 tot 40 euro).

Bij Bever Zwerfsport in Leiden hangt een rek vol. Er zijn dikkere en dunnere doekjes dan de Rubytec, in uiteenlopende maten. Ze voelen van zijdeachtig zacht tot zeemachtig stroef aan. De Lifeventure lijkt op badstof en de Pocket Towel kun je in een buideltje gepropt aan je riem hangen. Verkoper Jasper de Groot: ,,We verkopen ze aan buitensporters, mensen die aan fitness doen en reizigers. Ze drogen allemaal prima af. Ik adviseer Rubytec of Pocket Towel wegens de goede kwaliteit. De laatste moet je iets vaker uitwringen om helemaal droog te krijgen. Ik ben minder enthousiast over de Ultratowel van Ortec, omdat die wat hard aanvoelt en die hele dunne, witte Toly met blauw rasterpatroon, die op een gewoon huishouddoekje lijkt.''