Hampton Court konijn

Onlangs kwamen de regeringsleiders van de Europse Gemeenschap in Hampton Court, ooit het paleis van de Engelse koning Hendrik VIII, bij elkaar. Zij zaten aan een lange tafel in de Great Hall, de plaats waar vroeger de minder belangrijke leden van de hofhouding aten, met 300 mensen tegelijk. Omdat Hendrik circa 600 mensen in dienst had, moest er in ploegen worden gegeten. De koning at in zijn eigen appartement en kreeg maaltijden uit een nabijgelegen kleine keuken. De grete kytchyn, die bestond uit wel vijftien verschillende afdelingen, waar bijvoorbeeld wild werd gevild of geplukt, vis en vlees werd geroosterd of gekookt, brood en pasteien werden gebakken, bevond zich wegens lawaai, stank en brandgevaar ver bij de koninklijke vertrekken vandaan. Het menu in die tijd bestond voor driekwart uit vlees. Uit de boekhouding blijkt dat er in één jaar 1.240 runderen, 8.200 schapen, 2.330 herten, 760 kalveren, 1.870 varkens en 53 wilde zwijnen werden opgegeten. Kleinere dieren werden kennelijk niet geteld.

De Tudor-keukens van Hampton Court, dat nu een museum is, zijn te bezichtigen. Dit is een goed leesbaar recept voor konijn in uiensaus uit die tijd: Conynggez in cyve. Chop conyngys in pecys; do hem in a pott. Take onyons and good herbes ychopyd togedyr, boyle hem up in swete brothe; do therto poudyr of pepyr. Make a lyour of paryngys of crustys of whyte bredde drawyn with wyn and a lytylle blode; aley hit up but a lytyll. Do therto poudyr of canell, a grete dele, sesyn hit up with poudyr of ginger, wenigger, & salt.

Maak dit gerecht nu als volgt: verhit de boter in een braadpan en braad de met zout en peper bestrooide bouten aan alle kanten aan. Voeg de in dunne ringen gesneden gepelde uien toe en bak deze even mee. Doe peterselie, takjes rozemarijn, wildbouillon, wijn, azijn en de kaneel en gember toe. Breng aan de kook. Temper de hittebron en stoof de bouten in ongeveer 40 minuten gaar. Verwijder de takjes rozemarijn. In het originele recept wordt de saus met brood dikker gemaakt.