Gewoon een batterij in je mobiele telefoon stoppen

Met de Charge2Go kun je je mobiele telefoon bijladen. Het apparaatje haalt zijn energie uit een standaard AA-batterij.

Het Charge2Go oplaadsysteem is weinig meer dan een cilindervormige batterijhouder waar precies één AA-batterij in past. Zowel gewone als oplaadbare AA-batterijen zijn te gebruiken. Vanuit de elektronische unit bovenop de batterijhouder loopt een kabeltje naar de oplaadaansluiting van de mobiel. Ik sloot een Charge2Go aan op mijn Nokia 3310 bij de eerste melding `batterij bijna leeg'. Het display geeft aan dat de accu wordt bijgeladen en de telefoon is gewoon te gebruiken.

Aan een acht centimeter kort kabeltje bungelt de metalen Charge2Go cilinder onder mijn mobieltje. Als een baken flikkert er om de seconde een rood lampje dat aangeeft dat het oplaadsysteem actief is. Met name door het gewicht van de AA-batterij voelt de telefoon een stuk zwaarder aan. De twee stekkertjes van de kabel dragen dit gewicht en het voelt een beetje aan alsof het elk moment los kan schieten.

Met alleen stand-by staan had mijn Nokia de Duracell AA-alkalinebatterij in de Charge2Go binnen een uur leeggetrokken. De indicator van de accu geeft met twee streepjes halfvol aan. Korte tijd later sloot ik de Charge2Go nog eens aan met dezelfde, ogenschijnlijk lege batterij. Het rode lampje begon weer te flikkeren en de accu werd nog enkele minuten lang bijgeladen waarbij de indicator van de accu opeens opliep van twee naar drie naar vier streepjes.

Ik heb de telefoon ruim twintig uur op stand-by laten liggen. Na een telefoongesprek van een minuut of vijf de volgende dag viel de indicator van de accu weer terug naar één streepje, maar leeg was de accu nog lang niet. Met toch nog een derde oplaadpoging met weer dezelfde batterij kon de Charge2Go nog eens ruim een kwartier laden. Pas bij de vierde aansluiting was de batterij echt leeg.

De laadtijd van een Charge2Go op een alkalinebatterij is maximaal anderhalf uur. Dit is genoeg voor maximaal twee uur praattijd met de mobiel. Met een lithiumbatterij is dit resultaat te verdubbelen. Er zit ook nogal wat verloop in prestatie van de Charge2Go voor verschillende telefoonmodellen en fabrikanten. Ik kwam dankzij de heraansluitingen met mijn Nokia 3310 op ruim de helft van de maximale negentig uur stand-by staan.

Charge2Go is te gebruiken voor mobiele telefoons met een enkele lithiumaccu. Charge2Go is verkrijgbaar met een aansluitkabeltje voor de modellen van onder meer Nokia, Siemens, Samsung en Sony. Volgens de contactpersoon van Charge2Go, Benjamin Ovadia, heeft het deels bijladen van de accu geen effect op de levensduur: ,,Alleen de eerste keer moet een lithiumaccu volledig worden opgeladen. Daarna neemt de capaciteit wel geleidelijk af, maar niet ten gevolge van deels opladen. Het is een eigenschap van de lithiumbatterij zelf.''

Ook de technische dienst van Nokia zegt dat de lithiumaccu's in de nieuwste toestellen probleemloos deels kunnen worden bijgeladen. De Charge2Go kost bij bestelling via internet 24,99 dollar. Met de huidige koers is dat ruim 21 euro, maar het is een stuk goedkoper dan een reserveaccu aanschaffen.

www.chargetogo.com