Geluidswaarschuwing aan alle honden

Honden zijn niet de beste vriend van alle mensen. Voor wie de nuance zoekt in deze relatie.

Situatie: kind holt over door woningen omsloten speelweide en kraait van plezier. Een buurman opent zijn huisdeur en een Groenendaeler rent luid blaffend naar buiten, recht op kind af. Kind huilt. De hondenbezitter sussend: ,,Hij bijt niet.'' Wat te doen?

Het aantal mensen dat voor een hondenbeet op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis is behandeld, is in de periode 1999-2003 gedaald met 42 procent. Lieten in 1999 ruim 10.000 mensen zich behandelen aan bijtwonden, in 2003 waren dat minder dan 6.000. Aldus de meest recente cijfers van de Stichting Consument en Veiligheid.

Kinderen zijn een kwetsbare groep voor hondenbeten. Van de slachtoffers was jaarlijks gemiddeld 14 procent (1.200) jonger dan 10 jaar. Jaarlijks worden 81 kinderen jonger dan 10 jaar in het ziekenhuis opgenomen naar aanleiding van een hondenbeet. Meer dan de helft van de slachtoffers is in schouder, arm of hand gebeten en in 18 procent van de gevallen beet de hond het slachtoffer in het gezicht. Nu horen honden bij mensen als verkeersdrempels in Vinexwijken, dus hoe voorkomen we een bijtincident. Met de Dazer bijvoorbeeld.

De Dazer brengt een voor mensen onhoorbaar ultrasoon geluid voort. Je richt het als een afstandsbediening op een hond en drukt een soort pauzeknop in. Op grond van eigen, beperkte ervaringen kan worden gesteld dat op 5 à 7 meter het geluid een Alt+Ctrl+Del-effect uitoefent op de geest van de hond. In één keer lijken alle agressieve gedachten uit de hondenkop gewist. De Dazer doet dit al jaren. Nu blijkt dat er een nieuw apparaat op de markt is: de PET-AGREE. Zelfde prijs, circa 41,50 euro, zelfde vorm, maar blauw in plaats van metallic.

,,De PET-AGREE is gemaakt voor iedere honden- of kattenliefhebber die hulp zoekt bij het laten stoppen van een slechte gewoonte'', aldus de website van het bedrijf KII-enterprises dat het apparaat verkoopt. ,,Dierenbezitters, verzorgers, kennelhouders, dierenartsen en `animal control officers' zijn het erover eens dat de PET-AGREE een veilig, stil, effectief en humaan hulpmiddel is bij de training van uw huisdier. Het is een menselijk alternatief voor stroombanden (shock collars), sleep- of prikkettingen (choker chains), opgerolde kranten of fysiek geweld om bevelen kracht bij te zetten.''

Hebben we het over hetzelfde apparaat als de Dazer? ,,Ja'', zegt de mevrouw van KII-Enterprises. ,,Maar het woord Dazer heeft een negatieve klank in Amerika in tegenstelling tot PET-AGREE.''

Maakt PET-AGREE de claim van humane aanpak ook waar? ,,Nee'', zegt Joanne van der Borg, gedragsbioloog bij Dierwetenschappen van de Universiteit van Wageningen. Zij is gespecialiseerd in honden met gedragsproblemen. ,,Het gebruik van onaangename middelen om een hond iets af te leren, kan zelfs negatieve gevolgen hebben op zijn welzijn.''

Zij vindt het een slechte zaak dat deze middelen op de markt zijn. Van der Borg: ,,Je moet eerst weten wat de oorzaak is van dat slechte gedrag. Je hebt honden die niet alleen kunnen zijn en blaffen. Zo'n hond kan lijden aan scheidingsangst. Hij roept eigenlijk `Help! Kom terug' tegen zijn baasje. Dien je hem een stroomstoot toe of laat je hem een onaangenaam geluid horen, dan houdt hij misschien wel zijn mond, maar zijn welzijn gaat er niet op vooruit.'' Volgens haar is een beloningsgerichte training veel beter.

En de Dazer op een agressieve hond richten? Van der Borg: ,,Je loopt altijd het risico dat je een hond treft die juist met agressie reageert op zo'n geluid.'' Beter is volgens haar in zo'n geval geen oogcontact te maken, de handen beschermend voor de borst te houden en te wachten tot de hond zijn aandacht verliest.

Maar dat is weer lastig te leren aan een angstig kind.