Felle kritiek Angela Merkel omdat `alles meteen zwart wordt gemaakt'

Ook CDU en CSU hebben gisteren in Berlijn, respectievelijk München, het regeerakkoord groen licht gegeven. Toekomstig kanselier Angela Merkel reageerde op de felle kritiek die het bedrijfsleven op haar plannen heeft geuit. ,,Ik zal ervoor vechten dat niet alles meteen zwart gemaakt wordt'', zei ze.

Werkgevers zien niets in het regeerakkoord omdat de belastingen verhoogd worden, de ontslagbescherming intact blijft en belangrijke hervormingen in de sociale zekerheid op de lange baan geschoven zijn. Volgens Porsche-bestuursvoorzitter Wendelin Wiedeking staan in het akkoord ,,louter leugens''.

In Beieren had CSU-voorzitter Edmund Stoiber het moeilijk. De partij heeft het hem niet in dank afgenomen dat hij zich te elfder ure uit de regering-Merkel heeft teruggetrokken. De Beierse christen-democraten, doorgaans een geoliede ovatiemachine, hielden het applaus gisteren beperkt tot 87 seconden, aldus een persbureau. Er kwam geen opstand tegen de partijvoorzitter en deelstaatpremier, maar de kritiek was duidelijk. Vooral Stoibers autoritaire stijl werd op de korrel genomen, de `Edicratie'. Zelf trachtte Stoiber zijn partij milder te stemmen. ,,Ik heb er spijt van dat ik de partij in moeilijkheden heb gebracht. Ik lijd daar zeer onder, ik lijd als een hond.'' Hij beloofde meer dialoog en een energieke aanpak van Beierse problemen.