Endemol in de dagboekkamer

Endemol heeft plankenkoorts. Daarom is de producent van reality tv-shows weggeslopen naar de dagboekkamer, waar hij zijn zorgen voorlegt aan zijn eigen Big Brother, het Spaanse telecomconcern Telefonica.

T: Hallo Endemol. Ga zitten. Je ziet er bezorgd uit - en ik wil dat je er goed uitziet voordat je de bloemetjes buiten mag zetten. Wat is er aan dehand?

E: Ik voel me klein en verslagen. U heeft mij vijf jaar geleden voor 5,5 miljard euro gekocht en nu wilt u me voor 1,1 tot 1,6 miljard euro van de hand doen. U zou zich ook gekleineerd voelen.

T: Hoor eens, ik ben een bedrijf met een marktwaarde van 63 miljard euro. En ik ben nu met veel grotere transacties bezig, zoals de 27 miljard euro die ik op tafel moet leggen voor de Britse aanbieder van mobiele telefonie O2. De wereld is veranderd, jij niet.

E: Vertel mij wat! Het gaat er daarbuiten ruw aan toe! Beursgangen wordenover de hele linie afgelast. Stel dat iedereen boe roept als ik de deur uitwandel?

T: Maak je geen zorgen. De dure bankiers die ik heb ingehuurd hebben dat allemaal onderzocht. Dat is de reden dat we die vervelende bestuurders van Endemol France buiten de transactie hebben gelaten. Zonder hun torenhoge salarissen had ik jullie allemaal al jaren geleden aan iemand als Time Warner kunnen verkopen, en niet slechts de 35 procent die nu naar de beurs gaat. En we hadden er toen nog meer aan kunnen verdienen ook.

E: Dat spijt me zeer, vooral omdat de reality shows waaraan ik het grootste deel van mijn inkomsten ontleen destijds nog niet zo belegen waren als nu. Aan de andere kant heeft iedereen die een programma als `Spermarace' kan verkopen een grote toekomst voor zich. Als alles goed gaat, kan ik mijn aandelen straks gebruiken om andere bedrijven te over te nemen. Of zij kunnen mij kopen. Voor heel veel geld! (Zijn gezicht klaart op, maar betrekt meteen weer). Maar als de markten zich nu eens misdragen?

T: Daar heb ik ook aan gedacht. Op het middelpunt van de marge van de introductiekoers ligt je beurswaarde net zo hoog als die van onafhankelijkeproducenten als het Britse RDF Media, van het programma `Ruil je vrouw invoor een ander' En omdat de marge heel breed is gehouden, kunnen we er eenkorting tegenaan gooien als de markten bokken. We krijgen je de deur weluit.

E: Het klinkt alsof U me zo snel mogelijk kwijt wilt.

T: Dat klopt. Het heeft al veel te lang geduurd.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.